NASA va aniversa 11 ani de la aterizarea robotului Opportunity pe Marte. Recordul stabilit de acesta

0
109

NASA aniversează, duminică, 11 ani de când robotul Opportunity a ajuns pe Marte.

Maşinăria, de mărimea unei maşinuţe de golf, fusese proiectată să reziste pe planeta roşie timp de 3 luni. A depăşit însă toate aşteptările şi le trimite şi azi cercetătorilor imagini şi informaţii preţioase. E drept însă că începe să resimtă vârstă, iar memoria îi cam joacă feste.

Pe 25 ianuarie 2004, Opportunity atingea solul marţian pentru prima oară. Cu trei săptămâni înaintea lui, pe Marte ajunsese geamănul său, Spirit, „declarat mort” de NASA în 2010. Amândoi roboţii, în care NASA a investit 820 de milioane de dolari, şi-au depăşit cu mult misiunea de trei luni prevăzută iniţial.

”Avem un robot în vârstă. E foarte sănătos, dar prezintă câteva simptome de bătrâneţe”, a spus directorul proiectului, John Callas.

Mai precis, Opportunity are probleme cu memoria. Cardurile sale de memorie au început să se degradeze, iar robotul pierde date şi se resetează constant.

La laboratorul NASA din Pasadena, Rebecca Sosland, în vârstă de 25 de ani, face parte din echipă care caută o soluţie. ”N-aş fi crezut nici într-un milion de ani că voi avea şansa să lucrez la acest proiect”, spune Rebecca.

Ca să găsească cea mai bună soluţie pentru Opportunity, Rebecca lucrează cu o replică a robotului. ”Fiecare zi în care mai funcţionează e o zi preţioasa în care putem explora suprafaţa lui Marte”, mai spune femeia.

Amneziile lui Opportunity sunt dovada că nimic nu durează la nesfârşit, mai ales pe o planetă cu furtuni de praf violente şi temperaturi extreme. ”O maşina sau un laptop n-ar rezista nici măcar o zi pe suprafaţa lui Marte”, a mai spus John Callas.

Opportunity a parcurs peste 40 de kilometri pe planeta roşie, depăşind recordul de 39 de kilometri, deţinut de un robot trimis de Uniunea Sovietică pe Lună.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments