Noul dosar penal al Alinei Bica aduce nume grele în fața procurorilor anticorupție

0
60

În urmă cu aproape trei luni, după ce a fost arestată, Alina Bica nega că ar fi luat şpagă un teren la Snagov. Acum este contrazisă de probele descoperite de procurori.

 

DNA are suspiciuni că ar fi primit mită pentru a acorda despăgubirea ilegală de peste 90 de milioane de euro primită de omul de afaceri Gheorghe Stelian. Mai exact, prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, mama lui Alin Cocoş, ar fi vândut un teren de peste 4.400 de metri pătraţi, în Snagov, unor apropiaţi de-ai Alinei Bica.

 

Terenul ar fi ajuns, prin interpuşi, la fosta şefa a DIICOT şi ar fi constituit, de fapt, răsplata pentru ajutorul dat de aceasta lui Gheorghe Stelian în 2011.

 

Procurorii DNA spun că Dorin Cocoş ar fi fost cel care a intermediat totul. Omul de afaceri i-ar fi cerut lui Stelian Gheorghe, beneficiarul despăgubirii acordate ilegal, 16 milioane de euro pentru a-şi folosi influenţa asupra Alinei Bica, pe atunci membru în comisia de despăgubiri, şi asupra unui alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, ca dosarul să primească aviz favorabil.

 

Nu sunt singurele suspiciuni de luare de mită care planează asupra Alinei Bica. Omul de afaceri Ioan Niculae, cercetat de DIICOT încă din 2012 în dosarul „Gazelor ieftine”, ar fi intervenit la şefa parchetului, prin intermediul vicepremierului Liviu Dragnea.

 

Trei milioane şi jumătate de euro i-ar fi oferit afaceristul Alinei Bica pentru a se asigura că cercetările sunt tergiversate suficient de mult pentru ca faptele, săvârşite între 2006 şi 2010, să se prescrie. Există date în noul dosar penal potrivit cărora fostei şefe a DIICOT i s-ar fi promis, pentru ajutorul său, funcţia de procuror general al României.

 

Ioan Nicolae şi Liviu Dragnea neagă la unison acuzaţiile.

 

„N-am cunoscut-o în viaţa mea pe doamna Bica. Nici măcar nu ştiam cum arată până nu am văzut poze la televizor. Nu am făcut niciodată o cerere de ridicare a unui sechestru, deşi sechestrele ne creează mari probleme economice, grupului nostru de firme. Şi atâta timp cât nu am făcut nicio cerere de ridicare a sechestrului, cum putea domna Bica să-mi ridice ceva ce nu am cerut”, a spus Ioan Niculae.

 

„Niciuna. Am auzit că am propus procuror general. Nu sunt ministrul Justiţiei, cum să propun aşa ceva”, s-a apărat Liviu Dragnea.

 

Dosarul „Gaze ieftine”, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de dolari pentru compania de stat Romgaz este anchetat de DIICOT încă din 2012.

 

În acelaşi dosar este cercetat şi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, acuzat că l-a favorizat pe Ioan Niculae, patronul InterAgro, şi a semnat deciziile prin care combinatele deţinute de acesta au primit gaze ieftine, din producţia internă, deşi aveau datorii către bugetul de stat.

 

Şi numele omului de afaceri Ovidiu Tender apare în acest dosar. Pentru a fenta o anchetă, Ovidiu Tender i-ar fi cerut ajutorul chiar Alinei Bica, prin intermediul avocatului său, dar şi unuia dintre consilieri. Atât consilierul, cât şi fosta şefă a DIICOT ar fi primit bani şi un teren pentru a-l scăpa pe omul de afaceri de acuzaţiile de evaziune fiscală.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments