Maimuţele antropoide din Africa – gorilele şi cimpanzeii – sunt şi ele victime ale virusului Ebola: începând in anii 1990, virusul a ucis o treime din efectivele populaţiilor acestor animale.
În acest moment, virusul Ebola este cea mai mare ameninţare la adresa supravieţurii acestor animale. Ca şi în cazul oamenilor, infecţia cu virus a acestor animale are tendinţa de a produce epidemii, iar virusul are o mortalitate de aproximativ 95% în cazul gorilelor şi 77% în cazul cimpanzeilor.
Cercetătorii estimează că aproximativ o treime dintre gorilele şi cimpanzeii din lume au murit din cauza Ebola începând din anii 1990. Acest pericol se daugă celor de care sunt deja ameniţate aceste specii: îmbolnăvirea de diferite alte maladii infecţioase, comerţul clandestin cu animale sălbatice sau cu carnea acestora, războiul, distrugerea pădurilor. Lipsa unor politici eficiente de protecţie a acestor specii de maimuţe face ca ele să fie în mare pericol de extincţie.
O posibilă soluţie ar fi vaccinarea acestor animale împotriva Ebola; spre deosebire de cazul oamenilor, pentru cimpanzei şi gorile există deja un vaccin anti-Ebola care s-a dovedit sigur şi eficient.
Aceasta ar fi o soluţie pe termen scurt; soluţiile pe termen lung includ refacerea pădurilor (deoarece se consideră că restrângerea habitatelor şi izolarea populaţiilor de maimuţe în petice de pădure favorizează apariţia epidemiilor şi măreşte mortalitatea), o protecţie mai bună împotriva braconajului şi legi care să controleze consumul cărnii de animale sălbatice (aşa-numita bushmeat; consumul de carne de la animale sălbatice infectate cu Ebola este o cale importantă de declanşare a epidemiilor).
Sursa: descopera