O țeapă colosală! Autor: Gabi Surdu. Viceprimarul Iașului și-a înșelat până și partenerul de afaceri

0
1113

Ce s-a ales de incineratorul anunțat în 2007, cu mare tam-tam, de actualul viceprimar al Iașului: țepe pe toată linia. A luat un utilaj de fier vechi, și-a lăsat partenerul cu buzele umflate, iar cel care a cumpărat până la urmă instalația și-a pus mâinile în cap. Talentul lui Surdu, de a anunța bombastic planuri de afaceri, face victime printre neștiutori.

 

În scurt timp, în coasta Iașului ar putea fi incinerate deșeuri industriale. Firma Demeco, din Bacău, s-a încumetat la această operațiune extrem de complicată, cu riscuri mari de mediu, dar patronul Ciprian Blănaru își blesteamă zilele din alt motiv: a cumpărat un incinerator bun de fier vechi. Autorul colosalei țepe: marele om de afaceri, inegalabilul politician Gabriel Surdu.

 

Și-a înșelat propriul partener

În 2007, ca și acum, în 2015, Surdu era membru PSD, închizând cercul. La vremea aceea, anunța bombastic investiții totale de 12 milioane de euro într-o instalație de incinerat deșeuri medicale și plănuia să cucerească toată piața spitalicească din jumătate de Românie.

Fără să știe nimic despre cum se construiește în timp acest biznis, Surdu a intrat în primul pocinog după ce a vrut să umfle potul la Spitalul Parhon. Era în 2008 și Surdu era înscris deja în PDL, partid care venise la Putere și preluase Casa de Asigurări de Sănătate. În caietul de sarcini se menționa că sunt eligibile doar firmele din Iași, care să dispună de incinerator, adică exclusiv Gabriel Surdu. A ieșit tărăboi, politicianul s-a retras speriat din afacere și i-a dat țeapă inclusiv partenerului său din Cluj, cetățeanul româno-austriac Ioan Daniel Wagner.

În 2012, acesta a cerut insolvența firmei lui Surdu, în contul unei datorii de 250.000 de euro, pentru că atât valorase incineratorul second-hand, adus cu mare tam-tam la Iași.

Abia în 2013, firma Demeco a cumpărat de la executor instalația de incinerat deșeuri, descoperind adevărul: utilajele SH erau nefuncționale, iar incineratorul trebuia reconstruit de la zero.

 

 Gabriel Surdu a vrut să dea lovitura cu spitalele, având spate politic, dar a dat chix

Un cazan, nu incinerator

Incineratorul de la Vlădiceni este doar una dintre afacerile îngropate de Surdu. Actualul viceprimar spune că nici nu mai vrea să audă de această investiţie: „Nici nu mai vreau să discut acest subiect. Am avut şi pierderi acolo, dar nu am avut întreaga afacere, ci doar 10%. După ce am încetat colaborarea cu ceilalţi parteneri, am dorit să uit totul”.

Investiția de 12 milioane de euro a fost praf în ochi. Oamenii din domeniu spun încă că cifra a fost umflată. „Doar dacă a îngropat diamante în pământ. Acolo a avut două utilaje second hand, cumpărate de la Cluj. Unul era de capacitate medie şi unul de capacitate mică. Nu a fost deloc o investiţie mare, cum a prezentat-o. Oricum, a fost greşit conceput totul din start. Fiind utilaje vechi, nu erau cu încărcare-descărcare automată şi asta înseamnă pierderi. La deschiderea uşii cu încărcare automată, durează câteva secunde umplerea cuptorului. La încărcare-descărcare manuală durează mult şi temperatura în interior scade. Şi distruge instalaţiile”, ne-a spus un om de afaceri din domeniu.

 

Demeco: am refăcut tot

Felul în care arăta incineratorul în ziua în care a fost cumpărat de la executorul judecătoresc este devoalat de administratorul firmei din Bacău, Ciprian Blănaru. “Ca să fie clar, numai analizorul de gaze, care lipsea total, a costat 145.000 de euro. În afară de schelet, am refăcut totul, până la ultimul şurub. Când l-am cumpărat, au venit inspectorii  de la Mediu şi m-au întrebat dacă sunt serios că vreau să-i dau drumul. Am zis că mai trebuie umblat pe ici, pe colo, şi gata. Eram pregătiţi cu o investiţie de 350.000 de euro, dar am ajuns la 1 milion de euro. Nu era automatizare, nu era soft, hidraulica era praf. Totul a fost refăcut şi automatizat. Noi l-am cumpărat cu 400.000 de euro. Avem acum credite şi, pentru că totul a durat un an şi jumătate, am pierdut o groază de bani pentru că nu a intrat în exploatare. Doar modernizarea pe linie de foc a costat 450.000 de euro faţă de ce am găsit aici. Pe hârtii era prezentat ca o investiţie de 5 milioane de euro, dar la ce am găsit aici era mult supraevaluat”, ne-a spus Ciprian Blănaru.

Administratorul Demeco spune că, din iunie, incineratorul de la Vlădiceni va deveni funcţional.

 

 Hala construită de Surdu în cadrul investiției de „5 milioane de euro”

Dacă filtrele sunt supraîncărcate rezultă o bombă chimică

Un incinerator de deşeuri industriale şi medicale are un cuptor principal de ardere, unde acestea sunt topite la 800 de grade Celsius. A doua cameră de ardere preia fumul din prima şi-i creşte temperatura la 1.200 de grade. Aerul cu fum cu temperatură mare trece într-o a treia instalaţie, recuperatorul de căldură, unde este răcit la 300-400 de grade, pentru a-l pregăti de tratament. Într-o a patra cameră, spălătorul de fum, au loc reacţii chimice care neutralizează compuşii toxici, cu filtre de carbon activ şi pulbere de carbonat de calciu.

Urmează evacuarea, care se face printr-o serie de filtre prevăzute cu senzori care măsoară şi înregistrează compoziţia fumului eliminat. Informaţiile sunt transferate într-un calculator şi înregistrate, pentru a fi verificate de către inspectorii de mediu.

„La un astfel de incinerator trebuie angajat un chimist foarte bun, care să ştie proporţiile din care să fie realizate mixajele. Dacă este o încărcătură prea mare dintr-o anumită substanţă, filtrele pot fi depăşite ca putere şi rezultă o istorie urâtă. În mod normal, coşul de evacuare al unui astfel de incinerator scoate un aer mai curat decât o intersecţie aglomerată din Iaşi”, ne-a spus un investitor implicat în afaceri cu deşeuri.

 

Citește și Politrucii care au pe conștiință 2.500 de copii. De 6 ani, elevii învață în bar, în Postul de Poliție sau în vestiarul sălii de sport

 

APM: totul este în regulă

Incineratorul cumpărat de Demeco Bacău a fost contestat de către Primăria Tomeşti şi locuitorii comunei, care se tem de noxele ce ar putea fi eliminate. Cu câteva zile în urmă, Primăria Tomeşti a aflat că  protestele sunt în zadar. “În urma analizării dosarului, am constatat că opoziţia Primăriei Tomeşti şi a locuitrorilor nu are susţinere tehnică şi legală. De altfel, APM Iaşi a luat decizia emiterii acordului de mediu pentru investiţia Demeco de la Vlădiceni, după publicarea anunţului pe site, la sfârşitul lunii”, spune şeful APM Iaşi, Constantin Bogdan Davideanu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments