Ca în fiecare an, preşedintele Statelor Unite a ţinut la Washington, în faţa Congresului, discursul despre Starea Naţiunii. Pe final de mandat, Barack Obama a venit cu un mesaj optimist, vorbind despre creşterea economiei, democraţie şi terorism.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Statelor Unite:
► Economia SUA este în creştere, deficitul în scădere, o industrie dinamică şi o producţie energetică în plină expansiune
► Barack Obama a promis victoria împotriva Statului Islamic, chiar dacă efortul „va lua timp”.
-► Obama a devenit primul preşedinte american care a vorbit într-un discurs Starea Naţiunii despre minoritatea sexuală a transgenderilor
-► Barack Obama i-a îndemnat pe aleşii americani să ridice embargoul economic impus Cubei.
-► Preşedintele SUA a condamnat „stereotipurile” faţă de musulmani: „În calitate de americani, noi respectăm demnitatea umană”.
-► Obama a avertizat Congresul, dominat de republicani, că adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului va „semnifica eşecul diplomaţiei”!
-► Despre „războiul rece” cu Rusia: „Astăzi, Statele Unite sunt puternice şi unite cu aliaţii săi, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este distrusă”.
Preşedintele Barack Obama a anunţat în Congresul american că Statele Unite intra într-o nouă era şi că „întorc pagina” după o „recesiune violenta”, potrivit unor fragmente din discursul sau despre Starea Naţiunii. Evidenţiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere în 2009, în contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, a cărui popularitate este în creştere, a prezentat, în tradiţionalul discurs despre Starea Naţiunii, o serie de propuneri în favoarea clasei de mijloc. Însă aceste propuneri au şanse minime de a fi adoptate, din cauza opoziţiei republicanilor, care deţin majoritatea în ambele camere ale Congresului.
Barack Obama, care lauda „o economie în creştere, un deficit în scădere, o industrie dinamică şi o producţie energetică în plină expansiune”, a insistat, de asemenea, cu doi ani înainte de încheierea celui de-al doilea mandat la Casa Albă, asupra necesităţii unei reforme fiscale. „Ne aflăm de 15 ani într-un nou secol. Cincisprezece ani care au început cu un atac terorist pe teritoriul nostru, care au generat două războaie lungi şi costisitoare, care au fost martorii unei recesiuni violente ce s-a extins în ţara noastră şi în lume”, a declarat Obama.
„Dar, în această seară, întoarcem pagina”, a spus preşedintele american.
Nu în ultimul rând, Obama a promis victoria împotriva Statului Islamic, chiar dacă efortul „va lua timp”. „Acest efort va lua timp. (…) Dar vom reuşi”, a declarat preşedintele Statelor Unite, ţară care conduce o coaliţie internaţională formată din aproximativ 60 de state angajate într-o intervenţie militară împotriva ŞI în Şiria şi în Irak. În cele două ţări, „leadershipul american, în special puterea noastră militară, este pe cale de a stopa avansul ŞI”, a reafirmat Obama, care le-a cerut oficial aleşilor americani să aprobe intervenţia militară împotriva Statului Islamic.
Barack Obama s-a declarat solidar cu victimele terorismului, fie că este vorba de „o şcoală din Pakistan” sau de „străzile Parisului”. „Vom continua să-i vânăm pe terorişti în toată lumea şi să le distrugem reţelele, şi ne vom rezerva dreptul de a acţiona unilateral, aşa cum nu am încetat niciodată să fac acest lucru de când am fost ales pentru a-i elimina pe terorişti, care reprezintă o ameninţare directă pentru noi şi aliaţii noştri”, a spus preşedintele american în faţa Congresului.
In loc de a fi prinşi într-un nou război terestru în Orientul Mijlociu, vom conduce o coaliţie largă, care va cuprinde tari arabe, pentru a slăbi şi, în cele din urmă, pentru a distruge această grupare teroristă”, a repetat Obama, care a exclus, după retragerile de trupe din Irak şi din Afganistan, posibilitatea de a implica forţele terestre americane într-un nou conflict regional. „În această seară, îndemn Congresul să arate lumii că suntem uniţi în această misiune, adoptând o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva ŞI”, a declarat preşedintele Statelor Unite.
La ora actuală, Washingtonul conduce acţiunea armată din Şiria şi din Irak în baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.
Nu în ultimul rând, Obama a afirmat că „marile puteri nu pot intimida (ţările) mici”, referindu-se în mod evident la „agresiunea” rusă în Ucraina. „Am demonstrat puterea diplomaţiei şi forţei Statelor Unite”, a declarat Obama în discursul sau despre Starea Naţiunii susţinut în faţa Congresului american.
„Noi apărăm principiul potrivit căruia marile puteri nu pot intimida (ţările) mici, opunându-ne agresiunii ruseşti, susţinând democraţia în Ucraina şi reasigurandu-ne aliaţii din NATO”, a declarat Obama.
„Anul trecut, în timp ce efectuăm lucrul dificil de a impune sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea (preşedintelui rus Vladimir) Puţin constituie o demonstraţie extraordinară de strategie şi forţa”, a continuat Obama. „Astăzi, Statele Unite sunt puternice şi unite cu aliaţii săi, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este distrusă”, a adăugat el.
Puterile occidentale au acuzat în repetate rânduri Rusia de implicare în criza din Ucraina. Moscova a respins această acuzaţie.
Barack Obama a făcut apel pentru progrese în acordurile de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi zona Asia-Pacific, solicitând Congresului să adopte o „procedură de accelerare” a negocierilor, contestată de aliaţii săi democraţi. „Le solicit celor două tabere să-mi ofere puteri sporite în negocierile comerciale, pentru a proteja muncitorii americani prin noi acorduri comerciale solide cu Asia şi cu Europa”, a declarat preşedintele american în discursul despre Starea Naţiunii.
Barack Obama i-a îndemnat pe aleşii americani, în contextul normalizării relaţiilor dintre Washington şi Havana, să ridice embargoul economic impus Cubei.
„În acest an, Congresul va trebui să înceapă lucrul pentru a pune capăt embargoului” pe care Washingtonul l-a impus Havanei în urmă cu peste o jumătate de secol, a afirmat preşedintele SUA.
De asemenea, în discursul despre Starea Naţiunii, el a vorbit şi despre resurgenţa antisemitismului în „unele părţi ale lumii” şi a condamnat „stereotipurile” faţă de musulmani. „În calitate de americani, noi respectăm demnitatea umană (…). Anume din acest motiv ne exprimăm împotriva resurgenţei deplorabile a antisemitismului în unele părţi ale lumii. Anume din acest motiv vom continua să respingem stereotipurile jignitoare faţă de musulmani, care în mare parte împărtăşesc angajamentul nostru pentru pace”, a declarat Obama în faţa Congresului.
Sinteza declaraţiilor:
– Sunt 15 ani de când suntem în acest secol. 15 ani de care au fost umbriţi de terorism, în care o nouă generaţie luptă în două lungi şi costisitoare războaie. Acest lucru s-a văzut într-o recesiune care s-a răspândit în naţiunea noastră şi în toată lumea. Au fost şi încă mai sunt vremuri grele pentru mulţi. Însă în această seară vom întoarce pagina.
– În această seară, după un an major pentru America, economia noastră este în creştere şi creează locuri de muncă în cel mai rapid ritm de după 1999. Rata no
astră de şomaj este mai mic decât era înainte de criză financiară. Tot mai mulţi tineri sunt absolvenţi de şcoli, mai mult ca înainte; tot mai mulţi cetăţeni sunt asiguraţi în sănătate, mai mult ca înainte; suntem mai liberi faţă de combustibilul străin, aşa cum nu am mai fost în aproape 30 de ani.
– În această seară, pentru prima dată de la evenimentele din 11 septembrie, misiunea noastră de luptă din Afganistan s-a sfârşit. În urmă cu 6 ani, aproape 180.000 de soldaţi americani serveau patria în Irak şi Afganistan. Astăzi, au mai rămas mai puţin de 15.000. Iar noi salutăm curajul şi sacrificiul fiecărui bărbat şi femeie din această generaţie 9/11 care a servit patria pentru că noi să fim în siguranţă.
– Umbra crizei a trecut, iar Starea Naţiunii este puternică. În acest moment – cu o economie în creştere, deficit bugetar în scădere, industrie bună şi o producţie de energie înfloritoare – ne-am ridicat din recesiune, ca să ne scriem viitorul. Depinde de noi să alegem cine vrem să fim în următorii 15 ani şi în ceilalţi zeci de ani care urmează.
– Voi sunteţi motivul pentru care am păşit în această funcţie, în urmă cu câţiva ani. Scopul nostru este să construim în această ţară.
– America este acum numărul 1 la petrol, este numărul 1 la energie eoliană.
Sursa: stirileprotv