Preţul benzinei a scăzut sub 5 lei. Zonele din România unde sunt cele mai mici preţuri

0
66

Pentru prima dată, în ultimii 4 ani, benzina a coborât sub pragul de 5 lei pe litru. Însă în funcţie de văd şi de puterea de cumpărare, romanii nu găsesc aceleaşi cotaţii la pompa.

În regiunea Moldovei, de exemplu, tarifele au ajuns la aproape 4,8 lei, în timp ce litrul de benzină din Muntenia şi Transilvania este cu 20 de bani mai scump. Vestea bună este că, dacă pe plan internaţional lucrurile nu se schimbă prea mult, preţurile vor scădea şi luna aceasta.

Harta preţului benzinei arată că primele ieftiniri sub pragul de 5 lei pe litru au fost în judeţele din Moldova. Aici sunt şi cele mai mici tarife la pompa, din toată ţara.

Din cauza puterii de cumpărare mai slabe a oamenilor din regiune, dar şi a chiriilor mai mici plătite de benzinari, carburanţii au preţuri reduse chiar şi în marile oraşe. Iaşiul este pe primul loc în ţară la acest capitol, aici litrul de benzină costă 4,88.

Pentru un plin de benzină, de 50 de litri, moldovenii cheltuiesc cu 10 lei mai puţin decât bucureştenii, de exemplu. Pragul de 5 lei pe litru a fost doborât zilele acestea şi în Bucureşti, dar „fenomenul” a atins doar câteva benzinării de la periferia oraşului, mai puţin vizitate sau care au o concurenţă mai aprigă.

Dacă Guvernul nu ar fi impus în aprilie anul trecut acciza suplimentară de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant, preţul benzinei ar fi fost astăzi de 4,5 lei, iar cel al motorinei 4,7 lei pe litru.

Preţul fără taxe al motorinei, cel mai cumpărat carburant la noi, este mai mare decât cel din Germania, Marea Britanie Olanda sau Franţa. Când comparăm tarifele cu tot cu accize şi TVA incluse, urcăm patru locuri în clasament şi cumpărăm combustibil mai scump decât în Portugalia, Austria sau Spania.

Din vara şi până acum preţurile de la pompa au scăzut cu 19 procente la benzină şi 15 la motorină. Adică o economie de 60 de lei pentru un plin. Ar fi scăzut şi mai tare, dar, pentru că 55% din preţ este format din taxe şi accize care se duc direct la stat, influenta cotaţiilor internaţionale pentru barilul de petrol nu este atât de mare în cifrele afişate de benzinării.

Potrivit unei analize a publicaţiei The Economist, preţul petrolului de pe glob va continua să scadă şi luna aceasta, dacă nu au loc mişcări radicale pe piaţă.

 

 

 

Sursa: obiectiv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments