Primarul de la Ciurea a dat în mintea copiilor. Investiţie unică în peisajul afacerilor din judeţ

0
637

Edilul Cătălin Lupu a obţinut 100.000 de euro printr-un proiect european şi va ridica o fabrică de jucării de lemn. Primarul vrea astfel să le tragă preşul de sub picioare chinezilor, lideri pe piaţă.

 

Primarul din Ciurea îşi face fabrică de jucării. Investiţia este pe numele soţiei, iar finanţarea este una din fonduri europene. În comuna de lângă Iaşi vor fi fabricate jucării din lemn similare cu cele vândute prin târguri, de provenienţă chineză.

 

Deja se organizează licitaţiile

Primarul Cătălin Lupu a decis să intre în afaceri de anvergură. Ca edil, nu are voie să administreze firme, aşa că soţia sa, Luminiţa, a înfiinţat în primăvara anului trecut o întreprindere individuală (I.I.). Firma a fost deschisă pentru a putea accesa fonduri europene, iar prima solicitare a şi fost aprobată. Luminiţa Lupu a primit 100.000 euro pentru a înfiinţa o fabrică de jucării. „Este un domeniu inedit pentru Iaşi, dar sper să meargă bine. Acum suntem în faza organizării de licitaţii pentru ridicarea clădirii. Deja am fost anunţat că s-au înscris câteva firme la licitaţie”, spune Cătălin Lupu. Fabrica de la Ciurea este prima de profil din judeţul Iaşi, iar finanţarea europeană nu necesită cofinanţare.

 

Despre jucăriile de lemn se spune că sunt mult mai puţin periculoase pentru copii decât cele din plastic

Made in Iaşi, not China

Investiţia este finanţată prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pe măsura 312, şi vizează dezvoltarea micilor afaceri şi creşterea numărului de locuri de muncă din mediul rural.

În trecut, primarul din Ciurea a avut conflicte cu Liviu Bulgaru, fostul şef al APDRP, soldate cu plângeri penale, dar asta nu a împiedicat proiectul să mearga până la capăt. „Am identificat o nişă. De fapt, am văzut că este o cerere mare în acest domeniu. La toate târgurile aţi văzut tot felul de jucării din lemn, produse în China, care se vând la preţuri relativ mari. Putem face şi noi aşa ceva”, spune Cătălin Lupu.

Fabrica va fi construita în satul Curături din Ciurea, în acest an. „Sunt 170 metri pătraţi, va fi o clădire din cărămidă”, a descris investiţia primarul din Ciurea.

 

Marketing, nu etnie!

Comuna Ciurea este locuită majoritar de ţigani căldărari, specializaţi în prelucrarea metalelor, dar primarul a preferat să investească în modelarea lemnului. „Se supără dacă le spui romi, ei sunt ţigani. Noi mergem, însă, pe lemn şi nu pe metal. Potrivit contractului, trebuie să angajăm minimum 4 persoane. Eu cred că vom angaja mai multe, pentru că trebuie să avem marketing, să vindem ceea ce producem. Tot prin contract suntem obligaţi să vindem de o anumită valoare. Nu ştiu dacă vor lucra ţigani sau români, nici măcar nu contează asta. Noi suntem obligaţi să producem şi să vindem”, îşi explică planurile Cătălin Lupu.

 

În toamnă ies primele jucării

Licitaţia demarată vizează construirea halei de producţie, într-o primă fază, apoi conectarea la reţeaua de utilităţi şi achiziţionarea de utilaje. „Va fi o construcţie din cărămidă, vom avea strunguri. Vom face jucării ecologice din lemn. De la maşini şi trenuleţe, până la forme geometrice. Chiar şi păpuşi, de ce nu? Piaţa jucăriilor din lemn este în plină dezvoltare”, spune Cătălin Lupu.

Jucăriile din lemn nu sunt prezente doar la târgurile organizate în România, ci şi la cele din întreaga Europă. „Sunt preţuri mari, dar pentru finisaje frumoase. Multe sunt chinezării, deşi au stampila UE. Noi vrem să producem la Iaşi”, adaugă Lupu. Construcţia fabricii ar trebui să se încheie în toamnă, potrivit acordului de finanţare.

 

Extinderea este în proiect

Într-o primă fază, fabrica de jucării de la Ciurea va livra doar maşinuţe, trenuleţe sau şerpi din lemn. În timp, afacerea edilului ar trebui să se transforme şi să capete anvergură naţională, fiind vizată modificarea liniei de producţie şi extinderea fabricii. „Da, vrem să mergem pe artă decorativă şi populară, chiar şi pe împletituri. Este posibil să ne trebuiască şi răchită, vom vedea cum şi de unde aducem. Vrem să facem până şi mobilier. Deocamdată, începem cu jucăriile”, spune primarul Lupu.

 

 Primarul Lupu ar fi fost incompatibil, așa că proiectul e făcut pe numele soției

Concurent în judeţul vecin

Cea mai apropiată fabrică de jucării de Iaşi este la Botoşani. Construită în timpul comunismului, Fabrica de păpuşi a avut doi directori, Ioan Cojocariu şi Florin Egner, care au devenit apoi primari ai oraşului reşedinţă de judeţ.

În ultimii ani însă, o firmă privată din Botoşani furnizează printre cele mai căutate jucării din lume. Flaro International vinde de aproape 15 ani jucării din lemn în Germania, Franţa, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Japonia. O reclamă a constructorului de automobile Audi din 2004 a fost realizată având la bază o jucărie fabricată la Flaro. Amplasată în zona industrială a oraşului, în spatele Spitalului de Recuperare, Flaro are 70 de angajaţi şi este condusă de Iulian Ojog. O bicicletă din lemn costă la Botoşani 10-15 euro şi se vinde pe pieţele internaţionale cu peste 60 de euro, Numărul exemplarelor comercializate se apropie de 100.000.

 

Citește și Teorie tulburătoare a unui expert ieșean: Cutremurele din România, induse artificial de o mare putere mondială

 

Averea familiei Lupu

Alegerea satului Curături pentru ridicarea fabricii nu este întâmplătoare. Acolo, familia Lupu deţine un teren şi o casă. Soţii mai au un apartament şi o maşină Opel Vectra, înregistrând datorii de 75.000 de franci elveţieni dintr-un credit. Luminiţa Lupu este profesoară la o şcoală din comună. Datele provin din declaraţia de avere completată de primar în iunie 2013.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments