Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, copleșiți de numărul mare de „găinării”

0
182

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi-au făcut bilanţul pentru anul 2014, primul de aplicare a noului Cod penal. Ei au avut de soluţionat 53.562 de cauze, mai multe cu circa 7% decât în 2013, arată „Evenimentul”.

 

Dintre acestea, 356 au fost la urmărirea penală proprie şi 53.206 pe sectorul de supraveghere a cercetărilor realizate de poliţişti. Au fost finalizate 13.521 de dosare, fiind emise 485 de rechizitorii şi 58 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Acestea din urmă au vizat mai ales furturi, loviri sau infracţiuni rutiere. Au fost clasate 10.514 cauze.

 

„Principalele probleme au fost legate de fluctuaţia de personal şi de volumul mare de dosare. Am fost printre primele 9 parchete din ţară ca număr de dosare soluţionate şi pe locul 7 ca trimiteri în judecată. Menţionăm că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, s-au schimbat regulile privind urmărirea penală, care nu s-a mai făcut pe persoană, ci pe faptă. Dosarele în lucru la 1 februarie au fost reluate, pentru începerea urmăririi penale şi audierea inculpatului. Timp de aproape două luni, nu au mai fost emise rechizitorii”, a precizat Monica Palaghia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

 

În 2014, 12 inşi trimişi în judecată au fost achitaţi, cu 33% mai puţini decât în anul precedent. De asemenea, judecătorii au respins 7 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Cât priveşte durata de soluţionare a dosarelor, câte 22 de procente au fost rezolvate în 6 luni, respectiv un an. „29,35% din cauze au fost soluţionate în peste un an de la sesizare, iar 26,41% – după împlinirea termenului de prescripţie. Aceasta se explică prin faptul că noile coduri au redus limitele de pedeapsă, ceea ce a făcut ca şi termenul de prescripţie să se împlinească mai repede. În general, a fost vorba despre dosare de infracţiuni contra patrimoniului, cu autor necunoscut. Două cazuri au fost cu autor cunoscut, dar nu pentru faptele care s-a dispus prescrierea”, a adăugat Palaghia.

 

În 2014 au fost sesizate 81 de violuri, dar în doar 42 de cauze s-a dat o soluţie. Au fost emise şapte rechizitorii, iar pentru restul s-a decis clasarea. Un dosar de viol terminat cu moartea victimei a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal, iar un altul, implicând şi traficul de persoane – la DIICOT.

 

(Sursa: ziarulevenimentul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments