Șefii municipalității ieşene au intrat pe ultima sută de metri în pregătirea proiectelor pentru exerciţiul bugetar european 2014 – 2020. Până acum, Primăria Iaşi a atras efectiv doar 55 milioane euro de la Comisia Europeană, respectiv mai puţin de jumătate din banii contractaţi în perioada 2007 – 2013 în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), arată Ziarul de Iași.
Pentru noile linii de finanţare, municipalitatea a pregătit un număr de cel puţin opt proiecte, a căror valoare se ridică la aproape 170 milioane euro, respectiv: Autogara Iaşi, parcarea subterană de la Teatrul Naţional, centrul regional de la Spitalul de Recuperare, parcul industrial de la Fortus, baza sportivă din zona Moara de Vânt, amenajarea zonelor de agremen Bahlui şi C.A. Rosetti. Dintre proiecte, doar două sunt iniţiative noi (baza sportivă şi zona de agrement C.A. Rosetti), restul fiind în discuţie la nivelul Primăriei de mai mult timp. O veste mai puţin bună pentru Iaşi constă în faptul că, faţă de exerciţiul anterior, când au fost disponibile 114 milioane euro, sumele care vor fi alocate capitalei Moldovei vor fi mai mici, şi nu mai mari, aşa cum s-a crezut până recent. „Pentru polii de creştere se pare că sumele vor fi mai mici, dar acest lucru nu împiedică Iaşul să participe la competiţia de proiecte tot în cadrul Programului Operaţional Regional pe celelalte linii de finanţare“, a comentat Cosmin Coman, director în cadrul Primăriei Iaşi, care a adăugat că există posibilitatea ca suma să scadă sub 100 milioane euro.
Iniţial, în urmă cu un an, în culise, se vorbea de cel puţin 140 milioane euro care ar fi urmat să fie rezervaţi Iaşului în calitatea sa de pol de creştere a regiunii. Suma pentru Iaşi va fi mai mică în condiţiile în care fondurile pe regiune vor fi mai mari decât în 2007 – 2013. Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est a stabilit un minim necesar de 850 milioane euro, în perioada precedentă de finanţare fiind doar 640 milioane euro. În prezent, autorităţile acţionează în „orb“, atât timp cât Guvernul nu a căzut de acord cu instituţiile europene asupra modului în care vor fi distribuiţi banii în cadrul POR.
O variantă finală a programului nu există, în contextul în care Comisia a criticat anul trecut documentaţiile prezentate de Guvern şi a cerut revizuirea acestora. În prezent, este trimisă la Bruxelles o nouă variantă, dar încă nu este cunoscut momentul când va fi aprobată. Cu toate acestea, autorităţile ieşene sunt optimiste şi afirmă că primele proiecte vor putea fi depuse începând cu a doua jumătate a anului 2015, respectiv cu o întârziere de cel puţin un an şi jumătate.
Citește mai mult AICI