Rambursare de TVA pentru tranzacţii… visate. O firmă din Grajduri a vrut să dea o „gaură“ de 2,5 milioane de euro

0
128

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași l-au trimis în judecată pe Lucian Manafu, reprezentant al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri la data faptelor, pentru complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

 

Anchetatorii au precizat că, în cursul anului 2009, Lucian Manafu, împreună cu Istrate Stănescu, administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri (trimis în judecată pe 4 august 2011), a comis o fraudă fiscală.

 

Procurorii anticorupţie au adăugat că Manafu a creat aparența achiziționării de către firma amintită a unor mărfuri în valoare totală de 64.612.203 lei, pentru a obține în mod fraudulos rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) în cuantum de 10.040.234 de lei.

 

Cum se construiesc palate pe banii noştri!

 

Reprezentanţii DNA Iaşi au menţionat că Manafu a falsificat mai multe acte comerciale și fiscale, în cuprinsul cărora erau consemnate operațiuni comerciale fictive, ce atestau achiziționarea de către societatea respectivă a unor mărfuri.

 

Ca urmare a acestor acțiuni, Istrate Stănescu, în calitate de administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, a cerut de la Administrația Finanțelor Publice Comunale Iași suma de 10.040.234 de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro), cu titlu de rambursare de TVA.

 

„Întrucât aceste nereguli au fost sesizate, cererea sa de rambursare de TVA a fost respinsă. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași“, au afirmat reprezentanţii DNA Iaşi.

 

De remarcat este faptul că Istrate Stănescu a fost condamnat pe 26 iunie 2013 de Curtea de Apel Iași la trei ani de închisoare, pentru tentativă la stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat și fals intelectual prevăzut în Legea contabilității, în forma participației improprii.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentLA PALAS MALL, NOUL AN ÎNCEPE CU PROMOŢII DE PÂNĂ LA 70%
Articolul următorAu semnat pentru un drum care exista doar pe hârtie. DNA Iași a trimis toți membri comisiei în fața judecătorilor
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments