Război academic cu iz de manea. Grila de salarizare, motiv de râcă între un angajat şi o universitate din Iaşi

0
150

Situaţie ca-n filmele de comedie la Universitatea „Cuza”. Un cercetător refuză de doi ani să semneze contractul de muncă, nemulţumit de salariu. Pierzându-şi răbdarea, cei de la universitate au cerut la Tribunal nulitatea contractului respectiv. 

 

Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC), din Iaşi, l-au chemat în faţa instanţei pe unul dintre cercetătorii din instituţie. Şefii UAIC le cer judecătorilor de la Tribunalul Iaşi să constate nulitatea contractului de muncă încheiat pe numele lui Sergiu Văcaru, litigiul fiind unul mai puţin obişnuit.

 

Işan: „Nu putem să încălcăm legislaţia!“

UAIC, prin rectorul Vasile Işan, l-a acţionat în instanţă pe cercetătorul Sergiu Văcaru pentru a se constata nulitatea contractului de muncă încheiat cu acesta pe data de 15 noiembrie 2012, însă fără consimţământul angajatului. „Este vorba despre un litigiu privind relaţiile de muncă. Totul a plecat de la faptul că domnul cercetător a refuzat semnarea contractului de muncă. În aceste condiţii, dumnealui nu poate beneficia de anumite drepturi salariale“, a declarat prof.dr. Vasile Işan.

Rectorul UAIC a mai menţionat că Sergiu Văcaru a câştigat un concurs pentru postul de cercetător ştiinţific I, dar că nu a fost de acord cu regimul de salarizare: „Dumnealui a fost nemulţumit de modul în care legislaţia ne permite să îi stabilim salariul de încadrare. Din ce am înţeles eu, dumnealui dorea să i se aplice grila de la Academia Română, dar acest lucru nu este posibil. Nu putem să încălcăm legislaţia“, a precizat Işan, care a adăugat că există o grilă de salarizare pentru universităţi şi că aceasta este cea care trebuie aplicată în acest caz. Rectorul UAIC a afirmat că cercetătorii sunt trecuţi, potrivit legislaţiei, la categoria personalului auxiliar, motiv pentru care lefurile lor sunt mai mici decât cele ale profesorilor.

 

Sergiu Văcaru este în centrul unui conflict de muncă ieşit din tipare

Văcaru: „Nu este optim să se discute acum problema”

Contactat de către reporterii 7EST, cercetătorul a refuzat să-şi exprime opinia referitoare la acest litigiu de muncă. „Va fi posibil să-mi exprim opinia după 14 ianuarie, când mă voi întoarce dintr-o delegaţie ştiinţifică. Acum sunt ocupat. Dosarul va fi examinat în prima instanţă. Atât timp cât cererea va fi examinată în Justiţie ca dosar civil, nu este optim să se discute acum problema în presă. Orice discuţie în mass-media poate fi interpretată drept presiune asupra Justiţiei a părţilor din dosare“, a precizat Sergiu Văcaru.

 

Citește și USL ESTE AICI! Liberali pitiți în Marea Coabitare: ceartă pe voturi, împăcare pe bani

 

A studiat în fostul URSS

Angajat al Departamentului de Ştiinţe Interdisciplinare de la Cuza, Văcaru a absolvit Politehnica din Tomsk (ex-URSS) în 1982, a frecventat cursuri la Moscova între 1984 şi 1987, luându-şi doctoratul la Iaşi în 1994. Este spcializat în geometrie şi fizică, fizică teoretică şi matematică, gravitaţie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments