În urma unui control efectuat de Curtea de Conturi, inspectorii au constatat la CFR Iaşi nereguli la eliberarea legitimaţiilor către călătorii cu statut special. Inspectorii au precizat că unele dintre acele legitimaţii nu ar fi trebuit eliberate de către CFR fără avizul instituţiei care a decis reducerile pentru pensionari, elevi, studenţi, veterani de război etc.
Șefii CFR au decis să conteste la Tribunalul Judeţean deciziile luate de Curtea de Conturi în urma unor verificări efectuate la Iaşi.
Totul a plecat de la controlul Curţii de Conturi, care a concluzionat că multe dintre legitimaţiile speciale ar fi fost eliberate de către CFR „pe ochi frumoşi“. Mai exact, inspectorii au constatat că, în perioada 2009 – 2010, utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru acordarea de facilităţi unor categorii sociale defavorizate ar fi fost deficitară.
Cupoanele cu bucluc
Reprezentanţii CFR au precizat în contestaţia adresată instanţei de judecată ieşene că au pus la dispoziţia corpului de control toate documentele necesare.
Mai mult, reclamanţii au menţionat că „presupusele nereguli“ constatate de inspectori nu ar fi fost deloc reale. Astfel, aceştia au afirmat că au fost verificate cupoanele de facilităţi eliberate de alte instituţii pentru categoriile sociale defavorizate, dar şi că angajaţii CFR nu au capacitatea de a verifica legalitatea acestora.
În plus, şefii CFR au subliniat că nu pot interzice călătorilor să-şi achiziţioneze legitimaţii de călătorie doar pentru că, pe cupoanele respective, nu ar fi existat o semnătură a autorităţii emitente.
„În urma controlului au fost constatate nereguli la completarea cupoanelor statistice şi s-au dispus măsuri de instruire, reinstruire, sancţionare şi imputare a valorii cupoanelor care au fost completate. Este absurd să se reţină în sarcina noastră un prejudiciu care nu a fost creat de unitatea noastră. Noi nu avem sarcina de a verifica legitimitatea cuponului emis de o autoritate abilitată. Astfel, contractul de călătorie este legal valabil, chiar dacă acel cupon emis de o entitate beneficiară nu poartă semnătura emitentului“, a precizat Iordan Vintilă, directorul CFR Călători – Sucursala Iaşi.
Acceptate la plată
Șeful CFR Călători Iaşi a adăugat că acele cupoane sunt trimise înapoi către autoritatea emitentă şi că aceasta din urmă decontează cheltuielile. Mai mult, şeful CFR Călători Iaşi a subliniat că, de la introducerea actelor normative ce reglementează cupoanele cu statut special, CFR nu a primit vreodată un refuz la plată din partea autorităţilor emitente.
Beneficiarii legitimaţiilor de călătorie cu reduceri sunt: senatorii şi deputaţii, academicienii, locuitorii din Munţii Apuseni (moţii), persoanele cu dizabilităţi, deţinuţii politic, persecutaţii etnic, veteranii de război, victimele Revoluţiei, pensionarii, elevii şi studenţii, militarii aflaţi în misiune, dar şi personalul CFR.
Acum, urmează ca judecătorii Tribunalului Judeţean să asculte ce au de spus şi reprezentanţii Curţii de Conturi – Camera de Conturi Iaşi, după care vor lua o decizie în privinţa acestei contestaţii.