S-au vândut pe mizilicuri! Poliţişti, magistraţi, politicieni şi-au distrus viaţa pentru o mită de tot râsul

0
134

Fie că vorbim despre poliţişti, magistraţi, profesori, medici, primari, parlamentari, miniştri sau chiar un judecător de la Curtea Constituţională, şpăgile au fost, deseori, de domeniul ridicolului. Persoane cu ani de experienţă şi pe care le aşteptau cariere fulminante şi-au distrus viitorul pentru câte o sticlă de whisky, un cartuş de ţigări, un caltaboş, un peşte, un viţel sau un curcan.

Te pufneşte, la propriu, râsul, când afli ce şpăgi primea judecătorul Curţii Constituţionale a României Toni Greblă, fost senator şi prefect, care a ajuns, ieri, la DNA: două rochii pentru soţie, şase capsatoare sau 666 de metri de cordelină. Nu este exclus ca ancheta DNA să scoată la iveală şi sume consistente de bani. Până una-alta, cazul Toni Greblă este pe cât de grav (reţeaua făcea exporturi sub embargou în Rusia), pe atât de penibil.

Şi, din păcate, nu este singurul de acest gen: fie că vorbim de doctori, profesori, magistraţi sau politicieni, de la primari la cei de prim rang, în România ultimilor ani s-au întâlnit sute de cazuri de şpăgi jenante, care au distrus vieţi şi cariere.

«Cazul-şcoală» Caltaboşul

Libertatea vă propune un top al şpăgilor de tot râsul, în care se “califică” lejer, spre exemplu, fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş, care s-a vâdut pe… caltaboşi. În loc de o pensie de ministru, Decebal Traian Remeş a primit trei ani de închisoare cu executare. A fost primul caz de anvergură al DNA, ce ar putea ajunge să fie predat la facultăţile de drept.

Deputatul «auto»

Fostul deputat PC Gheorghe Coman a primit o sticlă de whisky şi 3.000 de lei pentru organizarea unei mese cu şefii de partid de la Bucureşti, care veneau la o şedinţă, în oraşul său natal, Buzău. A primit un an de închisoare şi a încheiat subit cariera politică. O poate continua, după eliberare, pe cea profesională, dat fiind faptul că, înainte de a ajunge parlamentar, a fost mecanic auto.

Medici de 50 de lei

Medicii Ioan Cenda, Sebastian Telbiş şi Ioan Ungur, din judeţul Caraş-Severin, au fost “săltaţi” de procurori pe motiv că luau câte 50 de lei mită pentru pensionarea anticipată a unor persoane care nu îndeplineau condiţiile legale. Medicii au recunoscut parţial faptele, în sensul că au susţinut că nu au cerut niciodată nimic, dar că oamenii le lăsau, oricum, bani, la birou.

Permise de conducere pe un plin de benzină

Un alt caz este cel al poliţiştilor din Argeş şi Bucureşti care dădeau permise de conducere pe câte un plin de benzină sau o masă la restaurant ori 50 de euro. Şi, de multe ori, toate acestea erau împărţite cu instructorii auto. Frapant a fost faptul că unii dintre cei care au obţinut, astfel, permise de conducere nu ştiau nici măcar să citească.

O raţă şi câţiva caraşi pentru domnul poliţist

Un poliţist din Iaşi a ajuns în faţa judecătorilor pentru că a luat mită o raţă şi câţiva caraşi ca să anuleze o amendă pe care o emisese. Este vorba despre Dănuţ Perju, agent şef într-o comună din judeţul Iaşi. Evident, cariera acestuia a fost compromisă.

Inspectori ANAF, cosmetice de 50 de lei

Doi inspectori ai ANAF Dâmboviţa, Ionela Bălan şi Cosmin Iosif, au fost trimişi în judecată de DNA, în luna decembrie a anului trecut, fiindcă au primit produse cosmetice în valoare de câte 50 de lei, de la patronul unei firme, pentru a nu-i da acestuia o amendă.

Decan vândut pe un ceainic

Nu e departe nici Doina Azoicăi, fost decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, care a primit o tavă şi un ceainic din argint, pentru înmatricularea unui student străin. Culmea ironiei, Doina Azoicăi era favorită pentru funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Şpagă derizorie şi neprimită

Şefa Serviciului Resurse Umane din Primăria sectorului 2 Bucureşti, Daniela Năstase, primea şi câte 400 de lei pentru repartizarea unei locuinţe ANL, estimată la 50.000 de euro. Culmea ironiei, în două dintre cazuri nu a mai primit nici măcar această sumă derizorie, fiindcă intermediarul i-a dat ţeapă. Ulterior, acelaşi intermediar a denunţat- o pe Daniela Năstase la DNA, astfel că aceasta a ajuns în arest preventiv.

Procurori de un cartuş de ţigări

Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sîrboiu  a pretins 225 de răsaduri de flori ornamentale. Şi nici măcar nu le-a cerut pe toate pentru ea, ci le-a împărţit cu şeful Parchetului Judeţean. Un alt magistrat care a luat o şpagă derizorie este adjunctul şefului Parchetului Judecătoriei Buftea. Aurelia Lora Constantinescu a ajuns în arest pentru o plasă de mâncare, două cartuşe de ţigări şi jumătate din salariul său lunar. Prim-procuror al aceluiaşi Parchet, Nelu Carpen a ajuns în închisoare sub acuzaţia că a primit de la un braconier, printre altele, o carcasă de porc, doi fazani şi un iepure, ca să închidă un dosar. Fost procuror-şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor a fost acuzat că a primit zece arbuşti ornamentali, dar şi pavaje pentru curtea propriei case.

DNA: Mita e tot mită, indiferent de valoare

Procurorii anticorupţie spun că nu contează valoarea mitei, atâta vreme cât şi doar promisiunea reprezintă o infracţiune. “Luarea de mită sau traficul de influenţă sunt fapte de coruptie sancţionate de Codul Penal, indiferent de cât este valoarea mitei. Mai mult, fapta e sancţionată şi dacă se probează doar promisiunea sau acceptarea primirii unor foloase necuvenite, în schimbul unor acte legate de exercitarea funcţiei.

De cele mai multe ori, mita derizorie denotă un comportament infracţional repetitiv. Nici un demnitar nu ar risca o singură dată pentru câteva sute de euro sau pentru obiecte vestimentare. De aici a pornit şi ideea aplicării confiscării extinse a averii, în împrejurarea în care persoana acuzată de corupţie nu îşi poate justifica bunurile dobândite.

În ceea ce priveşte mita de milioane de euro, deşi pare de necrezut, ne oferă dimensiunea lăcomiei unor oameni care abuzează de funcţia lor”, precizează Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Rechinii de milioane de euro

Nu toţi demnitariii se mulţumesc cu… caltaboşi, aşa cum a făcut-o un fost ministru al agriculturii. Iată cinci cazuri care demonstrează că există şi rechini care “vânează” şpăgi de milioane de euro.

Tudor Chiuariu: 5,5 milioane de euro

Ultima şpagă răsunătoare se leagă de numele lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în prezent membru în Comisia Juridică a Senatului. Chiuariu este acuzat de DNA că a cerut nici mai mult nici mai puţin de 5,5 milioane de euro, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Alte nume grele din dosar sunt cel al lui Viorel Hrebenciuc, considerat “Sforarul” PSD, sau cel al deputatului Ioan Adam, membru al Comisiei Juridice.

Cocoş, «Pinalti» şi Gabriel Sandu: 27,5 milioane de euro

Afaceristul Dorin Cocoş este acuzat că a primit nouă milioane de euro, pentru a intermedia încheierea de contracte între instituţiile statului şi companii din domeniul IT. Potrivit DNA, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit, de asemenea, 4,5 milioane de euro, în acelaşi dosar, iar primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, zis “Pinalti”
– patru milioane de euro. Dorin Cocoş este acuzat că ar fi primit alte zece milioane de euro şi pentru rezolvarea unor cereri de retrocedare, la ANRP.

Avocat de trei milioane de euro

Omul de afaceri Gruia Stoica a oferit, potrivit DNA, trei milioane de euro avocatului Doru Boştină, pentru ca acesta, prin prisma influenţei pe care susţinea că o are, să îl ajute să câştige o licitaţie pentru transportarea cărbunelui. Boştină urma să intervină la nivelul conducerii CFR, pentru a afla valoarea ofertei companiei de stat, astfel încât Gruia Stoica să facă o propunere mai bună, la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia.

Microsoft – EADS, şpagă de necuantificat

Dosarul Microsoft – EADS este, de departe, cel mai răsunător, de la înfiinţarea DNA. Nu mai puţin de nouă miniştri, dar şi zeci de directori şi oameni de afaceri sunt bănuiţi de implicare în ilegalităţi. Asta în contextul în care valoarea totală a contractelor încheiate depăşeşte un miliard de euro. Dosarul este în lucru, o valoare totală a şpăgilor încasate nefiind încă, oficial, făcută publică.

 

 

 

 

Sursa: libertatea

 
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments