Salariul minim introdus în Germania stârneşte nemulţumirea altor membri ai Uniunii Europene

0
63

România, Polonia şi Marea Britanie s-au plâns deja Comisiei Europene, care a cerut explicaţii executivului german. Berlinul spune că decizia sa nu contravine legislaţiei europene.

Cei 8,5 euro pe oră care urmează să fie plătiţi şi de companiile străine cu angajaţi care tranzitează teritoriul german reprezintă mărul discordiei. Firmele din ţările UE în care veniturile angajaţilor sunt inferioare acestei sume se văd nevoite să mărească artificial salariile propriilor angajaţi, riscând în caz contrar o amendă de 30.000 de euro din partea autorităţilor germane.

Astfel, state ca România, Polonia, Ungaria, Ţările Baltice, dar şi Marea Britanie îşi văd ameninţată competitivitatea economică.

Salariul minim brut lunar din Polonia nu depăşeşte 400 de euro, în timp ce în ţara noastră este puţin peste 200.

„Dacă plătim mai mult, atunci şoferii polonezi vor deveni mai scumpi decât cei germani, cu siguranţă. Rezultatul va fi că va creşte numărul de şoferi germani în dauna celor polonezi, care îşi vor pierde slujbele”, spune Robert Swiergiel, reprezentant al unei companii de transport din Polonia.

Dincolo de implicaţiile economice, există şi temerea că o astfel de măsură afectează suveranitatea statelor Uniunii Europene.

„Germania nu ar trebui să poată influenţa legislaţia internă din Polonia”, subliniază şi Tomasz Rejek, reprezentant al Asociaţiei Transportatorilor din Pomerania.

Chestiunea a fost adusă în atenţia Comisiei Europene, care a solicitat explicaţii Berlinului.

Premierul polonez a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel pe această temă, iar ministrul român al Muncii, Rovana Plumb, a adus problema în atenţia comisarului pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen, cu care s-a întâlnit la Bruxelles săptămâna trecută.

Germania are la dispoziţie 30 de zile pentru a formula un răspuns oficial, timp în care vor efectua vizite la Berlin comisarul Marianne Thyssen şi comisarul pentru Transport, Violeta Bulc.

 

 

 

 

Sursa: tvr

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments