Săraci, dar cu net acasă. Guvernul va conecta la internet peste 780 de localităţi din zonele rurale defavorizate

0
77

Guvernul anunţa prin Ministerul pentru Societatea Informaţională că, până la sfârşitul anului 2015, 783 de localităţi din România vor fi conectate la Internet.

Cu alte cuvinte, deşi aceste localităţi sunt oficial încadrate într-un nivel economic şi social inferior, Guvernul alege să le conecteze la internet. În acest fel, considera guvernanţii, va creşte şi economia în localităţile vizate.

Proiectul se numeşte „Ro-NET: Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale” şi este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Valoarea totală a proiectului este de 377.838.279,59 lei, din care asistenţă financiară nerambursabila (FEDR) este de 252.281.871,95 lei.

„Prin extinderea reţelei de broadband, promovăm creşterea economică în localităţile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, de alfabetizare digitală, de o mai bună penetrare a serviciilor de e-guvernare decât în strânsă legătură cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net.”, susţine Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, într-un comunicat de presă.

Ministerul mai afirmă că în aceste zone defavorizate, oricum, operatorii nu aveau de gând să investească. Deocamdată nu au fost anunţate exact care sunt cele 783 de localităţi norocoase, însă acestea vor fi identificate „în urma unui studiu de fezabilitate ca „zone albe”, cu eşec de piaţă.”

„Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Nouă reţea de distribuţie va avea aproximativ 4843 km.” – se mai arăta în comunicatul de presă.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile, care au termen de implementare a infrastructurii „de tip backhaul” la 31.12.2015. Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite pentru o perioadă de 18 ani.

În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastuctura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments