Şefa ISJ Iași a coordonat o activitate de cerc pedagogic la Colegiul Naţional “Mihail Sadoveanu” din Paşcani

0
420

În ziua de 29 ianuarie 2015 a avut loc la Colegiul National ”Mihail Sadoveanu” din Paşcani, o activitate amplă, în cadrul unui Cerc Pedagogic al profesorilor de limba şi literatura română, coordonat de către prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iași.

 

Cu participarea prestigioasă a reprezentanţilor colegiilor de renume din Iaşi, în prezenţa conf.univ.Emanuela Ilie şi a inspectorilor de specialitate, Mihaela Apetroae şi Cezar Mihai Zaharia, activitatea a surprins o paletă largă de teme specifice.

Concepută pe baza unei împletiri dintre tradiţional şi modern, activitatea a debutat cu o expoziţie inedită, care a readus în sufletul profesorilor nostalgia pentru şcoala de altă dată: carte şcolară veche, documente şcolare vechi de peste 60 de ani, recuzita de altădată a şcolarului, primele metodici, toate menite să refigureze valorile de altădată ale şcolii şi să facă trecerea spre o şcoală modernă, ce păstrează şi îmbogăţeşte ceea ce a moştenit.

Intervenţiile din program au fost deosebit de bine primite de publicul avizat şi au generat dezbateri de un înalt nivel intelectual.

Sfârşitul semestrului I a fost marcat, astfel, la Paşcani, printr-o manifestare culturală de înaltă aspiraţie, care a reunit profesori de limba română din întreg judeţul.

 

 

PROGRAM  CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE LIMBA SI LITERATURA ROMÂNĂ

I.             PREZENTARE GENERALĂ (9.30-10.00)

1.            Scurtă prezentare a Colegiului Național ”Mihail Sadoveanu” Pașcani  – prof. dr. Carmen Dimitriu – directorul unității de învățământ.

2.            Prezentarea Catedrei de limba și literatura română – prof. Anca Berenghia – responsabil de catedră.

3.            Profilul profesorului de limba română pentru noua generație – studiu comparativ (psiholog școlar – prof. Oana Nacu, prof. Simona Gabor)

II.            INTRODUCERE ÎN TEMĂ. ASPECTE TEORETICE(10.00-10.30)

1.            Prezentarea proiectului  I.S.J. Iași –  Ghidul mentorului – prof.dr. Carmen Dimitriu/ prof.dr. Mihaela Doboș – Colegiul Național ”C. Negruzzi” Iași.

2.            Elemente de didactică modernă- prelegere susținută de conf. univ. dr. Emanuela Ilie – Universitatea Al. I. Cuza Iași.

3.            Abordări variate în didactica interpretării textului literar – prof. Roșca Liliana

III.          DESCHIDERI CULTURALE, EDUCAȚIE, PAIDEIA, CULTURĂ (10.30-11.00)

1.            Strategii în educarea elevilor pentru limbă și cultură; cărți cu destin de miracol – prezentare de carte – Vladimir Nabokov – un maestru al deghizărilor, de prof. Anișoara Sprânceană

2.            Profesorul ca promotor al identității și al valorilor naționale –  prezentarea unui proiect de grup realizat de către prof. Daniela Mertic

3.            Efigii ale mentorului în Antichitatea greco-romană-  prof. Mărioara Preutu

4.            Profesorul – între pedagogia sfințeniei și sfințenia pedagogiei – prof. Leonardo Atudorei

IV.          ACTIVITĂȚI PRACTICE. ATELIERE (11.00-11.30)

1.            Avatarul modern al mitului lui Pygmalion. Mitul ca intertext în teatrul lui G.B. Shaw  – atelier de lucru – clasa a XII-a (prof. Cristina Liuță)

2.            Cerc de lectură – Invitație la eșafod, de V. Nabokov – prof. Anișoara Sprânceană

3.            Dascălul, prin imagini și cuvinte – proiect interdisciplinar- clasa a V-a – a XII-a (prof. Anca Berenghia, prof. Simona Gabor, în colaborare cu Petru Pădurariu, profesor de Educație plastică)

V.           DEZBATERI (11.30-12.00)

VI.          INTERMEZZO  (12.00-12.20)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments