Şeful SIPI Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim, menţinut în libertate de Curtea de Apel

0
192

Şeful Serviciului de Inspecţie şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim, îşi va petrece Revelionul acasă, Curtea de Apel Suceava respingând ieri contestaţia depusă de  procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, împotriva măsurii de cercetare în stare de libertate.

Curtea de Apel Suceava, instanţă de apel, nu a făcut decât să menţină hotărârea Tribunalului Suceava, care s-a pronunţat săptămâna trecută pentru cercetarea ofiţerului fără nici o măsură restrictivă.

Avocatul Ioan Bulboacă, apărătorul comisarului-şef, a salutat decizia instanţei: „Acuzarea, la nivel de presupunere rezonabilă, nu a fost susţinută de probe directe şi nemijlocite, care să îl plaseze pe clientul meu în sfera ilicitului penal. A fost doar o interpretare subiectivă a unor regulamente interne din partea DNA. Macsim Cristian nu a făcut altceva decât să respecte în totalitate normele legale”.

Şeful SIPI Suceava este acuzat de comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizarea infractorului.

La percheziţia de la locuinţa situată în cartierul Burdujeni-sat, anchetatorii au ridicat unitatea calculatorului, dar şi o serie de documente de serviciu care nu aveau ce căuta la el acasă.

În acest dosar există indicii pentru comiterea şi a altor infracţiuni de către alte persoane, motiv pentru care ancheta se va extinde şi nu este exclus să apară şi alte nume surpriză.

 
Care sunt acuzaţiile aduse comisarului-şef Cristian Macsim

Potrivit procurorilor DNA Suceava, la începutul anului 2014, comisarul-şef Cristian Macsim Cristian, în calitate de şef al structurii SIPI Suceava, a luat la cunoștință despre faptul că unul dintre subalternii săi colabora cu o persoană care îi furniza ofiţerului date din teren, despre grupări de contrabandişti din care făceau parte şi agenţi de poliţie ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.

De asemenea, şeful SIPI Suceava a fost avertizat, de un ofițer, că polițiștii respectivi, în contextul instrumentării unui dosar penal, au intrat în posesia unor informații pe care acesta le primise de la persoana respectivă.

„Cu toate acestea, inculpatul Macsim Cristian nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că a omis să sesizeze de îndată procurorul competent și nu a dispus nicio măsură pentru a-l proteja pe subordonatul său, cu privire la faptul că informațiile strânse de acesta de la sursa umană au ajuns la cunoștința infractorilor vizați”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

În aceeași perioadă, Cristian Macsim, în virtutea prerogativelor date de funcția deținută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informații și protecție internă, a respins opt rapoarte de activitate, întocmite în cadrul unui studiu de caz de către un subordonat, care conțineau informații documentate, verificabile şi complete, din care rezultau indicii despre comiterea unor infracțiuni de contrabandă cu țigări de către polițiști din cadrul Secţiei 4 de poliție Gălăneşti.

Aceste informări trebuiau să ia forma unor note care să ajungă la o unitate de Parchet competentă, pentru anchetarea presupuselor infracţiuni, însă şeful structurii SIPI Suceava a respins oficial rapoartele subordonatului său, în mod neîntemeiat, invocând faptul că datele nu sunt complete, deși erau indicate persoane care puteau da relații în speţe.

O altă faptă datează de la începutul lunii noiembrie 2014, când Cristian Macsim nu a exploatat corespunzător informațiile transmise, în două rânduri, de același ofițer de poliție, referitoare la introducerea în țară a unor mari cantități de țigări. De fiecare dată, șeful SIPI Suceava a rămas pasiv, în sensul că nu a luat nici o măsură operativă pentru organizarea vreunui flagrant în zonă și nici nu a anunţat de îndată procurorul competent, așa cum prevede legislația în vigoare.

Pe data de 17 octombrie 2014, şeful SIPI Suceava a respins o altă lucrare, aparținând aceluiași ofițer de poliție, referitoare la un act procedural încheiat de agentul Constantin Chichiriță în fals, prin care se încerca denigrarea unei persoane cercetate într-un dosar penal și a avocatului acesteia.

 
Poliţiştii de la Gălăneşti, sub control judiciar

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi comisarul Marius Ciotău şi agentul Ilie Pârghie, soţul Mariei Pleşca, primăriţa din Voitinel, dar şi agentul Constantin Chichiriţă, toţi de la Secţia Rurală Gălăneşti. Cei trei sunt cercetaţi sub control judiciar.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală pentru contrabandă faţă de Vasile Coroamă, zis „Tomuţa”, din Vicovu de Jos, la percheziţia domiciliară efectuată de procurorii DNA Suceava fiind descoperite 5.196 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina.

În ceea ce-l priveşte pe soţul primăriţei din Voitinel, la percheziţia domiciliară s-a descoperit un pistol pentru care nu există documente legale, ceea ce ar putea însemna un nou dosar penal la regimul armelor şi muniţiilor.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, „inculpații Ciotău Marius, Pârghie Ilie și Chichiriță Constantin, vizați de informările ofițerului de poliție din cadrul SIPI Suceava, în contextul instrumentării a două dosare penale, au întrebuințat promisiuni, amenințări sau violențe împotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina să dea declaraţii ori să dea declarații mincinoase în cauzele respective”.

De menționat este faptul că dosarele respective fuseseră constituite ca urmare a aflării, de către polițiști, a faptului că persoanele respective furnizau informaţii unităților specializate. Aceste informații îi vizau direct și priveau sprijinul acordat de ei unor grupări de contrabandişti de ţigări.

În același context, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii, agenţii Ilie Pârghie și Constantin Chichiriță au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, într-un final, obţinându-se arestarea preventivă a celor două persoane cercetate.

 
Procurorul Dumitru Dîmbu, vizat şi el de extinderea cercetărilor din acest dosar

Una dintre persoanele vizate de extindere anchetei în acest dosar este procurorul Dumitru Dîmbu, fostul şef al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Deşi este arestat într-un alt dosar de corupţie, fiind după gratii alături de judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, şi afaceristul Constantin Babiuc, procurorul Dumitru Dîmbu este suspectat că a ajutat un poliţist să scape de un dosar penal.

În 2010, agentul Iulian Lămășanu a avut un accident cu pagube, în timp ce se afla la volanul maşinii de serviciu. Accidentul a avut loc la Costișa, iar poliţistul se afla sub influența băuturilor alcoolice. La acea vreme, dosarul penal ar fi fost mușamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dîmbu în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da agentului o soluție de netrimitere în judecată.

Potrivit surselor judiciare, în virtutea prerogativelor date de funcția deținută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informații și protecție internă, Cristian Macsim a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dîmbu în mușamalizarea acestui accid
ent rutier, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reținuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală.

 

 

 

 

Sursa: monitorul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments