„Copilul meu nu mănâncă”, se plâng mulţi dintre părinţi. Evident, mai toţi se întreabă dacă nu cumva cel mic este bolnav. Înainte de a căuta soluţii în această direcţie, gândiţi-vă puţin.
L-aţi lăsat cumva să simtă foamea? Este cea mai importantă senzaţie în educaţia alimentară. Şi singura care reglează, în timp, apetitul.
Nu vă doriţi să trăiţi sub un clopot de sticlă. Copilul dumneavoastră de ce şi-ar dori acest lucru? Psihologic, asa- numitul clopot de sticlă se numeşte hiper-protectie. E la fel de dăunătoare ca şi neglijarea. Acest comportament se traduce, în educaţia alimentară, prin alimente puse la dispoziţie permanent. Vorbim despre un comportament 100% greşit.
Nu vrea să mănânce ce i-aţi pus în farfurie? Nu îi daţi altceva în schimb decât la masa următoare, adică peste cel puţin patru ore. Nu vrea să mănânce o zi întreagă? Lăsaţi-l în pace şi puneţi-i la dispoziţie doar apă. Nu păţeşte nimic. Fiecare om are rezerve de glicogen în ficat, care pot fi utilizate 40 de ore. Aceasta în absenţa alimentelor. Dar, după o zi întreagă fără mese, cel mic va accepta orice mâncare sănătoasă pe care vreţi să i-o oferiţi.
Periculoasă nu este, aşadar, foamea. Periculos este comportamentul diametral opus. Să vă plimbaţi după cel mic cu mâncare în mână.
Foamea este un mecamism natural de reglare. Senzaţia apare pentru că scade glicemia, adică zahărul din sânge. Fenomenul excită centrii din creier, dar şi receptorii din ficat şi stomac. Creierul reglează situaţia prin hormonul denumit leptina, care duce la mobilizarea rezervelor de grăsime ale organismului.
Odată ce ingeraţi alimente, aproximativ 80 de mişcări masticatorii dau creierul informaţia că trebuie să declanşeze senzaţia de saţietate. Este un alt mecanism normal, pe care trebuie să îl respectaţi celui mic. Copilul trebuie încurajat să mănânce doar cât poate. Nu insistaţi să îşi termine porţia stabilită de dumneavoastră.
În timpul copilăriei, că de altfel tot timpul în viaţă, supra-alimentarea e mai periculoasă decât foamea. Anumite alimente au un indice de saţietate crescut, aşadar se va sătura repede şi după cantităţi modeste. Carnea de curcan, fasolea, lintea şi pâinea din faina integrală prezintă indici de saţietate mari. Dacă aţi oferit unui copil astfel de alimente, senzaţia de saţietate e aproape instantanee. Repectati-o!
Sursa: stirileprotv