Tinerii romani, "campioni" la stat acasă pe banii părinţilor. Pretenţiile celor care la 20 de ani încasează ajutor de şomaj

0
116

Tinerilor din ţara noastră nu le place foarte tare muncă, iar acest lucru se vede şi în statisticile Uniunii Europene, unde figuram peste medie

Potrivit experţilor, cei mai mulţi tineri de la noi prefera să stea în continuare pe banii părinţilor, sau ai statului, în loc să meargă la cursuri de formare profesională, ori să facă voluntariat ca să obţină experienta cerută de angajatori.

Ionuţ şi Mihai au terminat liceul anul trecut însă, nu au reuşit să ia bacalaureatul. Au căutat de muncă dar nu i-a încântat nimic. Spun că şi-au permis să rămână şomeri pentru că-i ajută părinţii. În plus, primesc şi indemnizaţie de la stat.

Mihai recunoaşte că ajutorul de şomaj -250 de lei – îi acoperă doar banii de benzină pentru maşină.Iar Ionuţ spune că şi-a căutat ceva de muncă, dar… „nu era ceea ce voiam eu. Prea multă muncă şi prea puţini bani.” Iar ajutorul de şomaj îl ţine pentru ieşirile în oraş cu prietenii.

Nici Florin nu are diploma de bacalaureat, după 2 ani de încercări, pentru că … i-a fost lene să înveţe. Crede însă că angajatorii nu-i acorda şanse „Îmi spuneau ba că n-am experienţă, ba că n-am bacul, deşi bacul nu e un motiv să refuzi un om”.

 

grafica tineri fara ocupatie corelat cu bacalaureat Romania

 

De-a lungul anilor, rata de promovare a bacalaureatului a scăzut. Şi odată cu ea s-au înmulţit şi tinerii fără activitate. Ultimul raport al Comisiei Europene arată că 16% dintre tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu au nicio ocupaţie. Nu studiază, nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreun curs de calificare profesională, care să-i ajute să-şi găsească o slujbă. Cifra este mai mare decât media europeană, de 13%.

Astfel, România se situează pe locul al şaptelea în Uniunea Europeană la capitolul tineri fără ocupaţie între 15 şi 24 de ani. Înaintea noastră sunt italienii, bulgarii, grecii, croaţii, spaniolii şi ciprioţii. Acelaşi raport arată că, în perioada 2007-2012, România a fost şi statul membru cu cea mai mare reducere a investiţiilor în educaţie, de 40%.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments