Vericeanu, la degetul mic al lui Cheșcu. Patronul Flux se răzbună cu mâna şefului de la Urbanism din Primăria Iaşi

0
795

Cu toate actele făcute impecabil, cu o hotărâre de Consiliu Local care îi aprobă concesionarea terenului, cu toate contractele cu furnizorii de utilităţi la dosar, Carmen Nicşan nu primeşte autorizaţie pentru o extindere de 20 de metri pătraţi a magazinului pe care-l deţine. Femeia este cea care l-a reclamat pe Gheorghe Cheşcu în 2008 şi a blocat proiectul acestuia de extindere a magazinului Flux din Tătăraşi în zona unui parc.

 

Un mic comerciant a intrat în conflict cu Gheorghe Cheșcu, stăpânul Tătărașiului, iar acum pătimește. Patronul Flux a construit extensia la supermarketul său pe zeci de metri de trotuar, iar Carmen Nicșan, care are un mic magazin în vecinătate, l-a reclamat. Acum, când ea vrea o mică extindere, Tudor Vericeanu, șeful Serviciului de Urbanism din Primărie, îi respinge cererea.

Femeia acuză clar o răzbunare a lui Cheșcu, cel care a construit ilegal un bloc de 5.000 mp la Doi Băieți fără nicio temă că va păți ceva.

 

Dosar beton

În 2008, în luna decembrie, Carmen Nicşan a început demersurile la Primăria Iaşi pentru a obţine o autorizaţie în vederea extinderii micului magazin de la parterul unui bloc din Tătăraşi pe care-l deţine. A început cu primul pas, o cerere către Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei, condus, şi atunci, de acelaşi Vericeanu. Ulterior, a îndeplinit toate cerinţele din dosarul solicitat pentru emiterea autorizaţiei: aviz de oportunitate, aviz al Ordinului Arhitecţilor, contracte cu furnizorii de gaz, electricitate, agent termic, apă, salubritate, semnături ale vecinilor din bloc, date prin notariat.

Niciunul dintre factorii de decizie pe la care a trecut dosarul nu a avut ce să reproşeze şi, drept urmare, în 2009 a fost emisă şi o hotărâre de Consiliu Local care permitea concesionarea terenului de lângă bloc: 2.000 de lei pentru un an şi jumătate, pentru 20 de metri pătraţi.

 

Lui Carmen Nicşan nu i se aprobă extinderea micii afaceri, deşi are acte în regulă, iar lui Cheşcu de-abia după un material din 7EST autorităţile i-au văzut ditamai ilegalitatea

Blocadă la Urbanism

Mai trebuia emisă doar o autorizaţie de către Serviciul de Urbanism. Ultimul semn din partea acestuia a fost în 2010, când au spus că au existat procese în cazuri similare de extindere şi că vor da un răspuns după ce vor studia situaţia. “Nu era cazul aici, aveam toate semnăturile, avizele, totul era făcut într-un dosar de câţiva centimetri grosime, respectând întocmai toţi paşii ceruţi de Serviciul de Urbanism”, a spus Nicşan.

 

„Nu-i dai nimic”

Încă de la depunerea dosarului, femeia a avut serioase îndoieli că va reuşi să obţină autorizaţia. Cu câteva luni înainte reclamase la Primărie faptul că milionarul Gheorghe Cheşcu pregăteşte o ilegalitate de zile mari în parcul din spatele magazinului Flux de la Flora, unde se extindea fără autorizaţie. “M-a ameninţat atunci. Ulterior, când am cerut şi eu autorizaţie, am văzut la ce s-a referit când m-a ameninţat. Nu pot decât să bănuiesc că i-a trasat sarcină lui Vericeanu”, a declarat Carmen Nicşan.

De câteva luni, femeia a reluat toate demersurile pentru extinderea de 20 de metri pătraţi. “Să vedem dacă voi primi documentul. Am reclamat cazul şi la DNA Bucureşti, am scris Guvernului, aştept rezultatele. Este incredibil să fiu ignorată, pur şi simplu. Este şi Primăria mea, nu doar a lor”, a mai spus Carmen Nicşan.

 

Un singur cuvânt: inexplicabil

Şeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, Marius Ostaficiuc, nu-şi explică de ce arhitectul şef al oraşului se împotriveşte emiterii autorizaţiei de construcţie. “Dacă are toate actele făcute, dacă i s-au dat toate aprobările, dacă are contracte valabile pentru utilităţi, este inexplicabil pentru mine de ce nu i se eliberează autorizaţie de contrucţie”, a afirmat Ostaficiuc.

Contactat de 7EST, şeful Serviciului Urbanism a refuzat orice dialog pe această temă. Nu a răspuns nici la mesaje. În schimb, viceprimarul Gabriel Surdu spune că toată povestea ar fi o exagerare. “Doamna a primit asigurări că, dacă respectă trotuarul din jurul blocului, va primi autorizaţia. Trebuia doar să refacă schiţa şi să reducă din spaţiu. Nu este niciun conflict cu Gheorghe Cheşcu. Sunt convins că, dacă vine la Urbanism, i se dă aprobarea, mai ales că plăteşte concesiune. Din punctul meu de vedere, doamna are problema rezolvată”, a susţinut Gabriel Surdu.

 

 Nicşan acuză ilegalităţi în extinderea unui magazin condus de Cheşcu

Cum s-a extins Flux-ul de peste drum

La doi pași de magazinul pentru care Carmen Nicşan solicită extindere se găseşte Flux Flora. În faţa magazinului, proprietarul a adus o modificare importantă: o extindere de câţiva metri pe trotuar, din oţel şi sticlă. “Acea copertină, cum este denumită în acte, este construcţie în toată regula. Şi s-a făcut pe terenul unei doamne care nu şi-a dat acordul pentru asta, dar nici nu vrea să vorbească. În spate, a intrat peste apometrul unui bloc şi este lipit de imobil. Pentru el nu există aceleaşi reguli de urbanism ca pentru noi toţi?”, a mai spus Carmen Nicşan.

 

Citește și Haiducul Cheşcu face ce vrea în Iaşi: o ilegalitate de 5.000 de metri pătraţi. Patronul de la Flux, crede că legile sunt doar pentru prostime

 

Bloc de două ori mai mare

Un bloc ridicat de omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, pe strada Ignat, dar vizibil şi de pe strada  Vasile Lupu, nu este autorizat la noile valori de dimensiune. În autorizaţia emisă de Serviciul de Urbanism, imobilul trebuia să aibă un parter înalt şi un etaj, cu regim de înălţime de maximum 13 metri, cum specifică Planul Urbanistic Zonal.

În realitate, clădirea are acum cinci etaje şi o mansardă. “Conform legislaţiei actuale, nici nu poate intra în legalitate acolo. Probabil că va exista un proces cu Primăria. A venit în iulie să încerce intrarea în legalitate, dar în octombrie cererea a fost respinsă”, a spus Marius Ostaficiuc, şeful Comisiei de Urbanism. Serviciul de Control Urbanism a aplicat deja o amendă firmei controlate de Cheşcu.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSuspect de terorism, arestat pe un aeroport din Italia, la o poartă de îmbarcare spre România
Articolul următorComparație pe decembrie: mai ieftin la Dalkia decât cu centrală
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments