VIDEO. Filmul „American Sniper”, criticat pentru că ar incita la violenţe la adresa musulmanilor

0
52

O organizaţie arabo-americană care luptă pentru drepturile omului spune că filmul „American Sniper” („Lunetistul american”), de Clint Eastwood, incită spectatorii să transmită ameninţări la adresa musulmanilor, cerând, totodată, regizorului şi actorului Bradley Cooper să denunţe acest limbaj plin de ură.


The American-Arab Anti-Discrimination Committee (ADC) le-a transmis regizorului Clint Eastwood şi actorului Bradley Cooper, printr-o scrisoare, faptul că membrii organizaţiei au devenit ţinte ale „ameninţărilor violente”, începând de săptămâna trecută, înainte ca filmul „Lunetistul american” să aibă lansarea în cinematografe, informează Reuters.

În acea scrisoare se spune că regizorul Clint Eastwood şi actorul Bradley Cooper, care interpretează rolul principal în acest film, ar putea susţine mesajul de toleranţă al organizaţiei.

 

 

„După părerea noastră, voi aţi putea juca un rol important în a ne sprijini în atenuarea pericolului cu care ne confruntăm”, se arată în scrisoarea datată 21 ianuarie, în posesia căreia agenţia Reuters a intrat sâmbătă.

În acea scrisoare, organizaţia spune că a colaborat cu Biroul Federal de Investigaţii (Federal Bureau of Investigation) şi cu poliţia americană pentru a evalua ameninţările.

 

Filmul, nominalizat la premiile Oscar spune povestea lui Chris Kyle, membru al trupelor SEAL, cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite ale Americii, care este trimis în Irak cu o singură misiune, aceea de a-i proteja pe fraţii săi de arme. Acurateţea ţintei sale salvează numeroase vieţi pe câmpul de luptă şi, pe măsură ce se duce vestea acţiunilor sale pline de vitejie, el dobândeşte porecla de „Legenda”. Dar reputaţia sa creşte şi dincolo de liniile inamice, ceea ce face ca pe capul lui să fie pus un preţ mare şi să devină ţinta principală a insurgenţilor. În plus, Chris se confruntă cu o luptă acasă: străduinţa de a fi un soţ şi un tată bun de la celălalt capăt al lumii.

În ciuda pericolelor şi a modului în care îi este afectată familia, Chris merge de patru ori în misiune în Irak, devenind o personificare a crezului celor din trupele SEAL: „să nu laşi pe nimeni în urmă”. Dar, când revine la soţia sa, Taya Renae Kyle, interpretată de Sienna Miller, şi la copii, Chris îşi dă seama că, de fapt, războiul este cel pe care nu îl poate lăsa în urmă.

Mai multe persoane au criticat filmul, spunând că glorifică războiul şi că îl prezintă „mai curat” pe Kyle, care i-a numit pe musulmani “sălbatici”, în memoriile sale.

 

Kyle a fost ucis de un coleg veteran, în Texas, în 2013.

Pelicula „American Sniper” a fost nominalizată la şase premii Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”, şi s-a situat pe prima poziţie în box office-ul nord-american la lansarea sa în cinematografe de săptămâna trecută.

Preşedintele organizaţiei arabo-americane, Samer Khalaf, a declarat, sâmbătă, că nu are sens să solicite un boicot, având în vedere succesul de box office al filmului.

„Dacă îl boicotăm, acest lucru îi va face pe oameni să îşi dorească mai mult să îl vadă”, a declarat acesta.

ADC, cu sediul în Washington, le-a cerut arabilor şi musulmanilor să îi trimită copii ale mesajelor de ameninţare pe care le-au primit. Peste 100 de astfel de mesaje au fost strânse, toate de pe reţelele de socializare.

 

„Este drăguţ să vezi un film unde arabii sunt portretizaţi aşa cum sunt ei cu adevărat – gunoaie parazite care intenţionează să ne distrugă”, se arată într-un mesaj publicat pe platforma Twitter şi colectat de ADC.

Jack Horner, un purtător de cuvânt al Warner Bros., distribuitorul filmului, a declarat că studiourile „denunţă orice violenţă la adresa musulmanilor, inclusiv cea care a fost atribuită spectatorilor” peliculei.

Din partea celor doi actori nu a fost făcută, deocamdată, nicio declaraţie.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments