Zeci de mii de credincioși vin aici, în fiecare an pe 11 februarie, pentru a-l comemora pe cel mai mare DUHOVNIC al Iașului

0
221

Părintele Teofan Merlă, care a slujit timp de 50 de ani la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi, este considerat de credincioşi şi oameni ai bisericii, deopotrivă, drept cel mai mare duhovnic al Iaşului în secolul XX, arată „Adevărul”.

 

Mii de credincioşi creştini din toată ţara se adună anual, pe data de 11 februarie, la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi. Ritualul este ocazionat de comemorarea părintelului Teofan Merlă, decedat la această dată, în anul 2006.

 

Părintele Teofan este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici care au slujit vreodată la bisericile şi mănăstirile din judeţul Iaşi.

 

Născut la 8 septembrie 1921 în satul Tătărăşti, judeţul Vaslui, a fost al 9-lea din cei 11 copii ai familiei Vasile şi Maria Merlă. După şcoala în localitatea natală, în anul 1947 a intrat în Mănăstirea Cetăţuia, cea în care a trăit până la sfârşitul vieţii, unde este şi înmormântat.

 

După 3 ani de noviciat, cum este rânduiala monahală, a fost uns în monahism. Ca ascultări, mai întâi a avut în grijă via, apoi pivniţa şi gospodăria mănăstirii. În 1959, ca urmare a Decretului 410, au fost desfiinţate o mulţime de mănăstiri şi de schituri, şi mulţi călugări şi călugăriţe care au stat mulţi ani în aşezăminte monahale, dar şi mai tineri, au fost nevoiţi să părăsească aşezămintele monahale. Printre ei şi părintele Teofan.

 

A lucrat în Iaşi, până în 1968, când s-a putut reîntoarce la Cetăţuia, mănăstire pe care n-a mai părăsit-o până la moarte, la vârsta de 85 de ani.

 

Este cunoscut şi acum, la 9 ani de la dispariţie, drept „duhovnicul de la Cetăţuia”. A fost vizitat de-a lungul vieţii de zeci de mii de credincioşi creştini din toată România, iar vestea de bun sfătuitor a făcut ca în faţa chiliei sale să fie aproape în permanenţă rând, făcut de cei care au dorit să i se confeseze.

 

Ierarhii ieşeni spun că părintele Teofan a avut trei mari virtuţi: statornicia, duhovnicia şi jertfelnicia. Acestea pentru că a rămas la mănăstirea din Iaşi vreme de 50 de ani, a fost dăruit cu darul ascultării şi povăţuirii şi şi-a dăruit existenţa credincioşilor.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments