Zona euro a intrat în deflaţie

0
58

Rata inflaţiei din zona euro a coborât în teritoriu negativ în decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, preţurile de consum scăzând cu 0,2%, mai mult decât au estimat analiştii, potrivit Eurostat. Economiştii consultaţi de Bloomberg au anticipat încetinirea la 0,1% a ratei inflaţiei. În condiţiile în care preţurile de consum au scăzut de la 0,3% în noiembrie la -0,2% în decembrie, intrarea în deflaţie pune presiune pe guvernatorii Băncii Centrale Europene pentru a adopta noi măsuri de stimulare a economiei, transmite Ziarul Financiar.

De altfel, Mario Draghi, preşedintele BCE, a afirmat, la sfârşitul lunii decembrie, că riscul unui declin prelungit al preţurilor, cunoscut sub numele de deflaţie, este limitat, dar nu poate fi exclus. „Conform logicii BCE, cu inflaţia sub pargul zero şi fără semne concrete că aceasta ar putea accelera, este cazul pentru adoptarea unor noi măsuri de relaxare cantitativă. Întrebare nu pare să mai fie «dacă» BCE va anunţa măsuri de relacare cantitativă, ci «cum» vor fi acestea puse în practică”, a afirmat Teunis Brosens, analist al ING Groep. Consiliul guvernatorilor BCE se va întruni în prima şedinţă de politică monetară în 22 ianuarie.

 

Trecerea ratei inflaţiei în teritoriu negativ a fost influenţată de scăderea semnificativă a preţului petrolului, cu aproape 50% în anul 2014, precum şi de încetinirea ritmului de creştere a economiilor din zona euro.

 

Deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen are consecințe asupra unei economii naționale la fel de grave ca și inflaţia. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditului.

 Deseori, deflația este cauzată de o reducere a ofertei de bani sau de o restrângere a creditului. Deflația poate fi de asemenea cauzată de o restrângere a cheltuielilor, fie din partea guvernului, fie din partea agenților economici, sau a investițiilor dintr-o economie. Deflația are de multe ori ca efect creșterea numărului șomerilor, întrucât cererea de bunuri și servicii în economie scade, pe fondul deficitului de lichidități.Deasemeni deflaţia poate fi consecinţa consolidării economoce,creşterii economice,creşterea ratigului de ţară. O consecinţă firească este creşterea monedei naţionale în raport principalele valute. (Wikipedia)

 

 

 

(Sursa: zf.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments