Administrația ieșeană pune la bătaie 70 de milioane de euro pentru strângerea deșeurilor din județ

0
78

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a promis ca până în luna decembrie 2015 să finalizeze Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID), în valoare totală de aproape 70 milioane euro. Proiectul SMID presupune doar tratarea deşeurilor municipale, exceptând celelalte categorii de deşeuri, arată „Evenimentul”.

 

„În acest an vom termina proiectul pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi, rezultatul fiind creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului din judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem durabil de management al deşeurilor”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi.

 

Pentru anul 2015, Consiliul Judeţean a stabilit un buget de investiţii pentru SMID în valoare de 195.433 mii lei, din care 22.134 mii lei de la bugetul statului, 116.798 mii lei de la Fondul Extern Nerambursabil şi 56.501 lei din excedentul pe anul trecut. Principalele investiţii din cadrul proiectului sunt realizate în cadrul a patru contracte de lucrări, asigurând conformarea cu legislaţia UE în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor biodegradabile, colectarea deşeurilor din ambalaje, precum şi reducerea costurilor de transport a deşeurilor.

 

Anul trecut au fost achiziţionate un număr de 31.917 unităţi de compostare individuală de 280 litri, care au fost distribuite populaţiei din mediul rural din judeţul Iaşi. Acestea sunt destinate compostării deşeurilor organice din gospodării în vederea reducerii volumului de deşeuri biodegradabile depozitate.

 

„În perspectiva anul 2016, cantitatea de deşeuri biodegradabile ce va trebui deviată de la depozit este de aproximativ 134.847 tone. Pentru recuperarea materialelor utile din deşeurile de ambalaje se vizează, ca ţinte pentru 2016, minim 60% pentru hârtie şi carton, 22,5% pentru mase plastice, 60% pentru sticlă, 50% pentru metale, 15% pentru lemn”, se arată în planul proiectului.

 

Contractul de finanţare a fost semnat la data de 16 mai 2013, proiectul derulându-se pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015.

 

(Sursa: ziarulevenimentul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments