Ai obiceiul să mănânci seara târziu şi noaptea? Iată 4 beneficii surprinzătoare

0
84

De câte ori n-ai auzit că dacă vrei să pierzi din greutate ar trebui să nu mănânci seara? Sau dacă vrei să te îngraşi nu trebuie decât să iei cina târziu în noapte? Indiferent ce ai auzit despre mâncatul noaptea, că e bun sau dimpotrivă, periculos, nu există un răspuns clar. De fapt, consumul anumitor alimente noaptea târziu pot accelera progresul pentru obţinerea rezultatelor de fitness pe care le doreşti.

Adevărul este că nu se întâmplă nimic magic între 8 şi 9 seara. Aşa că, de unde au apărut toate aceste reguli? Oamenii sunt, în general, sunt mult mai puţin activi seara, ceea ce înseamnă că ard mai puţine calorii. În plus, se pare că noaptea este perioada în care oamenii prezintă un risc mai ridicat de a consuma mai multe calorii decât este nevoie.

Potrivit unor studii, multe persoane mănâncă în timp ce privesc la televizor. Şi dacă crezi că tu nu eşti afectat pentru că ai obiceiuri alimentare sănătoase, ei bine ar trebuie să reanalizezi problema. Un studiu publicat în 2011 în Appetite a arătat că persoanele care îşi controlează dietă şi caloriile consumate au şanse mai mari de a fi influenţate de programele tv care au ca subiect mâncarea şi, prin urmare, îi fac să mănânce mai mult.

Mâncatul noaptea nu este rău, în anumite contexte. Facem abstracţie de mâncarea de la fast food care este generatoare de probleme. Dacă te surprinzi consumând o gustare în miezul nopţii este important să conţină cât mai puţine calorii.

 Iată 4 strategii surprinzătoare care te ajută să scapi de kilogramele în plus şi să-ţi îmbunătăţească condiţia fizică, chiar dacă mânaci noaptea.

 
1. Cină cu un indice glicemic scăzut te poate ajuta că a doua zi să ai un nivel scăzut de zahăr în sânge

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a stabilit că ceea ce mănânci seară poate afecta modul în care răspunde corpul tău la ceea ce consumi la micul dejun. Rezulatele au arătat că persoanele care consumă la cină produse cu un indice glicemic mic, îşi reglează mai bine nivelului de zahăr din sânge a doua zi după mcul dejun. Optimizarea glicemiei nu este importantă doar pentru îmbunătăţirea greutăţii corporale, dar şi pentru starea de sănătate în general.

O cină cu un indice glicemic mic poate fi compusă din linte, fasole neagră, cartofi dulci sau o salată, ci piept de pui la grătar sau somon.

 2. Nu toţi carbohidraţii consumaţi noaptea se vor transforma în grăsime

Exerciţiile fizice sunt activităţile cu cel mai mare impact asupra modului în care corpul procesează şi metabolizează mâncarea. Când faci sport, se schimbă ceea ce face corpul cu mâncarea pe care i-o oferi. Asta înseamnă că muşchii lucraţi vor absorbi mai mulţi carbohidraţi. Iar asta se întâmplă indiferent de oră la care mănânci. Însă foarte mulţi oameni continua să creadă că şi dacă fac sport carbohidraţii se transfroma în grăsime.

Dacă nu mânaci după un antrenament solicitant, corpul tău nu se va recupera în mod corespunzător şi, prin urmare, rezultatele dorite de tine se vor lăsa aşteptate. Nu renunţa la carbohidraţi după o repriză de 45 de minute de sport chiar dacă s-a lăsat noaptea. Manaca banane şi cartofi dulci pentru a-ţi reîncărca cu energie muşchii astfel încât să fie pregătiţi pentru data viitoare când faci din nou sport.

3. Carbohidraţii consumaţi noaptea te pot ajuta să-ţi controlezi foamea

Un studiu a descoperit că un consum da carbohidraţi noaptea te poate ajuta să-ţi controlezi apetitul în timpul zilei. La cercetarea, publicată în Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, au participat 63 de bărbaţi şi femei obezi, aflaţi pe două tipuri de diete.  În prima grupă, consumul de carbohidraţi era întins de-a lungul unei zile, în vreme ce a adoua grupa consuma majoritatea carbohidraţilor la cină. Rezultatele au arătat că participanţii din a doua grupă au experimentat schimbări la nivel hormonal care le-au redus apetitul.

Abilitatea de a controla foamea este cheia unei strategii câştigătoare pentru pierderea în greutate. Potrivit unui studiu legat de acest subiect publicat în  The New England Journal of Medicine – senzorii care alertează corpul în privinţa foamei nu se adaptează unei strategii în care să mănânci mai puţin. Mai mult, studiul a arătat că hormonii foamei sunt la nivel ridicat la 18 luni de la începerea unei diete. Prin urmare, pe măsură ce scopul tău este să consumi mai puţine calorii, în loc să împarţi cantitatea respectivă pe durata unei zile, mai bine concentrează-le pe toate la masa de seară.
 
 4. Proteinele consumate înainte de a urca în pat te pot ajuta să-ţi creşti musculatura în timp ce dormi

Un mit susţine că nu poţi digera alimentele în timp ce dormi. Nimic n-ar putea fi mai departe de adevăr. În timp ce dormi, corpul tău funcţionează în continuare – inima bate în continuare, inspiri şi expiri. Mâncatul strategic înainte de a merge la culcare te poate ajuta să-ţi crească muşchii. Culturiştii consumă alimente bogate în proteină, precum lapte, brânză, iaurt şi pudra proteică înainte de a merge la culcare pentru a-şi creşte masă musculară. Cercetări recente au dat dreptate culturiştilor.

Un studiu din 2012, publicat în Medicine and Science în Sports and Exercise a arătat că un consum de proteine înainte de culcare ajuta la creşterea masei musculare, la repararea şi recuperarea de după un antrenament a muşchilor. Pentru a accelera recuperarea de după un antrenament consuma un bol de iaurt grecesc înainte de a merge la somn.

 

 

 

 

 

Sursa: sfatulparintilor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments