Autostrada Bacău-Paşcani, aeroportul Tulcea şi centura Vasluiului, prioritare în Master Plan. Cât ar costa realizarea lor

0
90

Ministerul Transporturilor a publicat joi pe site-ul sau memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al României.

Documentul, care prezintă obiectivele prioritare în materie de infrastructură, le ordonează pe acestea în funcţie de punctaj . Acest punctaj va fi şi criteriul după care vor începe lucrările şi ia în considerare sustenabilitatea economică, indicatorii stabiliţi de Comisia Europeană, dar şi legarea la reţeaua de transport transeuropeană TEN-T.

Pe lista proiectelor prioritizate de autostradă, primul este cel al autostrăzii Bacău-Pascani, lungă de 81.20 km, care a obţinut cel mai mare punctaj. Urmează, în ordinea punctajului, Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, Targu-Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Brasov-Bacău.

La capitolul drumuri expres, cea mai importantă a fost considerată modernizarea centurii Sud a Capitalei, apoi drumul expres Ploiesti-Buzau, Focşani-Bacău, Buzău-Focsani şi Suceava-Siret. În ceea ce priveşte variantele ocolitoare, prioritară a fost considerată realizarea centurii oraşului Vaslui. Punctaje mari au obţinut şi variantele ocolitoare ale municipiilor Giurgiu, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Timişoara, Zalău, Mangalia şi Slobozia.

În privinţa căilor ferate, prioritare la reabilitare sunt segmentele Bucuresti-Craiova, Carabsebes-Timisoara, Predeal-Brasov, Brasov-Sighisoara şi Sighişoara-Simeria. Bucuresti-Giurgiu, Bucuresti-Constanţa şi Timisoara-Arad au fost considerate cele mai importante proiecte de cale ferată cu viteza sporită.

De asemenea, Guvernul a stabilit şi investiţiile prioritare în aeroporturi. În ordinea punctajelor, acestea sunt la Tulcea (unde, potrivit documentului, în 2014 au fost 1221 de călători), Craiova, Baia Mare, Timişoara şi Bucureşti Otopeni.

Ca să primim fonduri europene pentru aceste lucrări, Master Planul General de Transport trebuie să fie trimis de guvernanţi Comisie Europene. Documentul a fost aprobat miercuri, 25 februarie iar valoarea totală a proiectelor identificate este de 45,45 miliarde euro.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFOTO. Cum arată cea mai îngustă casă din lume: Faţada măsoară 1,2 metri
Articolul următorDe ce trebuie să râdeți mai mult
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments