Republica Moldova se află în pragul unui dezastru economic. Este concluzia unui Raport al Departamentului de Analize și Cercetări Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, transmite portalul deschide.md.
Este imposibil ca Republica Moldova să nu se confrunte cu o recesiune în 2015, pentru ca va vinde mai puțin, va avea remitențe mai puține, iar singura sursă de balansare a deficitelor poate fi finanțarea nerambursabilă, – afirmă expertul economic Petrișor Peiu în studiul ,,Republica Moldova – radiografia dinaintea prăbușirii”.
Potrivit lui astăzi există un cocktail formidabil de vulnerabilități acumulate și accentuate continuu care pot face din Republica Moldova un stat în implozie, cu tensiuni sociale dezlănțuite ce pot genera, cu ușurință, un „contra-maidan” la Chișinău.
Din punct de vedere macroeconomic, anul 2014 poate fi caracterizat astfel:
– Depreciere severă a monedei locale- Creșterea ponderii deficitului comercial în PIB- Stagnare la niveluri absolut înalte a deficitului comercial;- Criza politică și identitară majoră.
Expertul convinge și prin evoluția bugetară începând cu anul 2013 când veniturile la buget au atins 36,9 miliarde MDL, iar cheltuielile 38,7 miliarde MDL, cu un deficit de 1,8% din PIB;
Pe primele 11 luni ale lui 2014, veniturile se ridică la 37,7 miliarde MDL, iar cheltuielile la 38,7 miliarde MDL, cu un deficit prognozat la final de an în marja celui din 2013, de sub 2% din PIB; Datoria externă totală este de 1,3 miliarde USD, cu un exercițiu anual de aprox. 900 milioane MDL; Investițiile străine însumează pe semestrul întâi 2014 doar 75 milioane USD, în scădere cu 43% față de perioada similară din 2013. La 17 ianuarie 2015, rezervele indicau o scădere de 68 milioane USD în ultima săptămână și de 500 milioane USD în ultimul an.
Potrivit studiului, principala vulnerabilitate manifestată dramatic în ultimul an este riscul valutar ridicat, includerea monedei locale în coșul valutelor legate de rubla rusească de către speculatori și investitori.
Problemele grave de guvernare corporativă din sistemul bancar constituie o altă vulnerabilitate majoră a statului. Este vitală sporirea transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor. Este concluzia anunţată la sfârşitul discuţiilor de către Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional, pe marginea celei de-a doua monitorizări post-program pentru Republica Moldova.
„De curând au intrat în vigoare prevederile legislative menite să restabilească atribuţiile BNM, dar se atestă în continuare deficienţe în aplicarea cerinţelor de reglementare care vizează băncile. Prevederile legislative menite să asigure restabilirea atribuţiilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare încă urmează a fi adoptate”, – constată FMI.
Directorii executivi ai FMI au accentuat importanţa implementării rapide a recomandarilor misiunii recente de evaluare a situaţiei în sectorul financiar. „Se recomandă sporirea calităţii guvernării corporative în sectorul bancar, inclusiv prin sporirea transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor”, se mai arată în concluziile FMI.
În concluzie, cocktailul format din deprecierea monedei față de valutele vestice, aprecierea monedei față de rublă, intrarea în recesiune a celui de-al doilea partener commercial (Federația Rusă) și a întregului spațiu CSI, cresterea spre 50% a deficitului comercial, scăderea remitențelor, scăderea rezervei BNM, incertitudinea politică ca sursă de diminuare a ajutorului financiar nerambursabil, precum și necesitatea recapitalizării și curățirii BEM va provoca o furtună majoră, tensiunile din societate putănd genera un curent anti-european și anti-democratic, echivalent cu un contra-maidan la Chișinău.
(Sursa: deschide.md)