Belarus strigă „din gură de șarpe”: Cere Uniunii Europene să-i apere suveranitatea

0
66

La conferința Consiliului Atlantic dedicată aplicării programului UE pentru fostele republici sovietice, s-a vorbit despre amenințarea independenței Republicii Belarus, informează regnum.ru, citat de deschide.md.

 

La eveniment au participat comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Fule, și președintele Comisiei pentru afaceri internaționale al Parlamentului European, Elmar Brok. Discursul șefului comisiei diplomatice din Belarus, Pavel Șidpovki a fost neașteptat și a cauzat rezonanțe considerabile în comunitatea de experți.

„Da, avem probleme cu drepturile omului, probleme cu democrația, nu este atât de perfect cum ar putea fi. Facem tot ce putem pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului. Dar, la moment cel mai important este în joc suveranitatea noastră, independența noastră – a spus Șidpovkii. Belarus trebuie să se implice în cooperare cu UE și Rusia „.

 

Potrivit lui Șidpovski, amenințarea independenței republicii ex-sovietice vine de la instabilitatea în regiunea Europei de Est. Reprezentantul Minskului, răspunzând unei întrebări despre sursa amenințării, a menționat: „Nu pot spune care țări, în acest moment reprezintă amenințare. Instabilitatea, imprevizibilitatea, cursa înarmărilor la vest de noi, ne dau motive de îngrijorare. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă în acest joc geopolitic, ca să nu ne pierdem independența.”

 

Republica Belarus face parte din Uniunea Vamală de la 1 iulie 2011, alături de Rusia și Kazakhstan. După ce Federația Rusă a început să se confrunte cu mari probleme financiare, conducerea de la Minsk se îndepărtează tot mai mult de partenerul său strategic, Rusia.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments