Luptele împotriva rebelilor prorusi costa bugetul Ucrainei între cinci şi şapte milioane de euro pe zi, a dezvăluit joi preşedintele ucrainean Petro Porosenko, relatează The Moscow Times, citat de Mediafax.
Ucraina se afunda într-o criză economică profundă pentru a-şi finanţa luptele împotriva rebelilor proruşi din estul ţării, care durează de zece luni şi s-au soldat cu peste 5.000 de morţi.
„Fiecare zi de război costa între cinci şi şapte milioane de euro bugetul de stat. Avem nevoie de asistenţă financiară pentru a depăşi aceste dificultăţi”, a dezvăluit joi preşedintele ucrainean într-un interviu pentru Die Welt.
Kievul a primit deja 4,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a promis un pachet de ajutor pe doi ani în valoare de 17 miliarde dolari.
Luând în calcul un cost constant de la începutul anului, Kievul a cheltuit deja între 175 şi 245 de milioane de euro pentru a lupta împotriva separatiştilor prorusi.
Intensitatea luptelor a fost inconsecvenţa de la începutul conflictului în aprilie 2014, dar un cost mediu de cinci milioane de euro pe zi ar însemna că Ucraina a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru conflictul militar din estul ţării.
O tentativă de încetare a focului a eşuat luna trecută, iar Porosenko a decretat mobilizarea a 50.000 de bărbaţi pentru a susţine armata pe linia de front.
Merkel şi Hollande se întâlnesc cu Puţin pentru a pune capăt crizei din Ucraina
Angela Merkel şi Francois Hollande îi prezintă, vineri, lui Vladimir Putin planul lor de pace pentru estul separatist al Ucrainei. Joi, cancelarul german şi preşedintele francez au discutat, la Kiev, cu Petro Porosenko.
În lipsa unei declaraţii comune, preşedinţia ucrineana a anunţat, într-un comunicat, că „există o speranţă pentru încetarea focului”, însă toate părţile trebuie să respecte acordurile semnate în septembrie la Minsk.
Iniţiativa franco-germană a fost anunţată joi dimineaţa la Paris. Însă, în afara faptului că „porneşte de la integritatea Ucrainei”, nu au fost detaliate propunerile. Francois Hollande a exprimat speranţa că noul plan de pace va fi „pe placul” tuturor părţilor implicate în conflict.
De asemenea, Rusia spera că planul de pace elaborat de Germania şi Franţa va include şi sugestii ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, afirmă un consilier prezidenţial rus, citat de site-ul agenţiei Sputnik.
„Sper că acest plan de pace va avea un caracter complex şi că va lua în considerare numeroasele sugestii prezentate de preşedintele Vladimir Puţin”, afirma Iuri Usakov.
Sursa: stirilprotv