Ce zgârcit: un englez cere logodnicei românce 350.000 de dolari, BANI DE DESPĂRȚIRE

0
286

A iubit-o ca un nebun, i-a făcut casă în România, a cerut-o de nevastă, iar ea, după câteva zile, s-a răzgândit. Britanicul a obţinut de la Înalta Curte o sentinţă care o obligă pe fosta sa logodnică să-i returneze o parte din banii şi cadourile pe care i le-a oferit. Ulterior, femeia a rupt logodna şi l-a lăsat cu ochii în soare. Englezul a avut noroc de faptul că noul Cod Civil prevede despăgubirea amorezilor păcăliţi, fapt care nu era reglementat anterior.

 

Fiecare tânăr ieşean care se îndrăgosteşte ajunge mai devreme sau mai târziu să se gândească şi la un potenţial mariaj. Asta nu înseamnă, însă, că, odată încheiată logodna, totul este „bătut în cuie“. Mulţi tineri se răzgândesc în ceea ce priveşte oficializarea legăturii pe care o au cu persoana iubită.

Totuşi, acum, partenerii care rămân „cu buza umflată“ se pot adresa instanţelor de judecată, solicitând nu doar daune morale, ci şi recuperarea cadourilor scumpe făcute în perioada logodnei.

 

 Sună ca o comedie ușoară, dar logodnele cu dar pot avea final nefericit

O decizie istorică

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât că, în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite. „În lumina noului Cod civil, logodna constituie o relaţie cu caracter social, moral şi cultural cu posibile consecinţe juridice în plan patrimonial, în cazul ruperii unilaterale a acesteia. Astfel, în condiţiile în care logodna a fost ruptă, s-a născut dreptul la restituirea darurilor acordate în vederea încheierii căsătoriei“, au precizat magistraţii din cadrul ÎCCJ.

 

Un munte de bani

În cadrul acestui litigiu, un britanic, G.R., a dat în judecată o româncă, A.I., dar şi pe sora acesteia, S.I., cerând obligarea lor la plata sumei de 350.000 de dolari americani, reprezentând contravaloarea daunelor cauzate în urma ruperii abuzive a logodnei de către A.I.

Englezul a menţionat că a cunoscut-o pe A.I. în octombrie 2010 la Londra şi că, în urma comunicărilor cu aceasta pe e-mail, după 1 ianuarie 2011, a venit în România. Cu această ocazie a cunoscut familia lui A.I., fiind prezentat ca iubit al acesteia.

 

Englezul visa la final romantic pe malul mării, dar s-a ales cu eșecul vieții sale

„Am cheltuit o groază de bani cu ea!“

Reclamantul a mai precizat că a dat curs solicitării prietenei referitoare la suma de 7.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului din Londra, sumă din care au fost restituite doar 2.500 de lire, în mai 2011.

„Cu ocazia vizitei la Londra, în martie 2011, am efectuat cheltuieli cu ambele pârâte. În această perioadă am investit, la cererea A.I., sume considerabile de bani pentru construcţia unei case care urma să fie reşedinţa noastră conjugală din România. În septembrie 2011, am cerut-o în căsătorie pe A.I., cerere ce a fost acceptată după câteva zile, fapt ce a dus la oferirea în continuare de cadouri (printre care suma de 60.000 de dolari americani, pentru a-şi lua o maşină)“, a precizat reclamantul.

 

Citește și Dreptate smulsă cu forcepsul: „Nu mă las până când Apavital nu plătește moartea soțului meu!”

 

Inel de peste 8.000 de dolari

Britanicul a adăugat că, în perioada Crăciunului 2011, la a treia sa vizită în România, s-a logodit cu A.I., în prezenţa familiei acesteia, oferindu-i un inel de logodnă. Data nunţii a fost stabilită pentru ziua de 18 august 2012. Cu această ocazie, au mai fost virate unele sume de bani, ce au fost folosite de A.I. în scopul de a cumpăra în coproprietate cu sora sa un apartament în Londra, în valoare de 157.000 de lire sterline. Mai mult, el a susţinut că i-a luat româncei un inel de peste 8.000 de dolari americani. Reclamantul a mai arătat că, în vara anului 2012, A.I. a rupt abuziv logodna, fără a se justifica.

Iniţial, Tribunalul a respins acţiunea britanicului, după care Curtea de Apel Bucureşti a admis-o în parte, în sensul că a obligat-o pe A.I. să restituie doar o parte din daunele solicitate, deoarece numai pentru acelea s-a făcut dovada că au fost date de reclamant în timpul logodnei. Cele două surori au formulat recurs, dar ÎCCJ le-a respins acţiunea.

 

 

Alina Lupu, avocat

Când trimiți invitațiile de nuntă și totul se anulează

O avocată din cadrul Baroului Iaşi spune că astfel de procese nu au apărut încă pe rolul instanţelor locale. „Din câte ştiu, instanţele ieşene nu au fost sesizate până acum cu astfel de cereri, fapt ce cred că se datorează nu atât noutăţii legislative, cât mai ales dificultăţilor ce pot surveni pe tărâm probatoriu. Pentru admiterea acţiunii, trebuie dovedită nu doar încheierea logodnei, ci şi faptul că bunurile au fost oferite în considerarea logodnei sau a căsătoriei – şi nu în alt scop“, a declarat avocata Alina Lupu.

Ea a adăugat că acţiunile de acest gen pot fi cuantificate în bani: „Acţiunile prin care se solicită fie restituirea darurilor, fie despăgubiri ca urmare a ruperii logodnei sunt evaluabile în bani şi pot fi introduse într-un termen special de prescripţie de un an de la data incidentului. De subliniat este faptul că nu disoluţia logodnei reprezintă un fapt ilicit, ci modul abuziv, intempestiv în care are loc ruperea angajmentului pre-marital. Exemple clasice sunt ruperea logodnei la scurt timp după încheierea acesteia, după ce a fost celebrată şi afirmată în mod public, sau cu puţin timp înainte de căsătorie, dupa ce au fost deja distribuite invitaţiile, au fost achitate cheltuielile cu închirierea sălii, filmare etc., dar caracterul abuziv trebuie analizat în fiecare caz în parte!“

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments