Grupul TriGranit, controlat de milionarii maghiari Sándor Csányi şi Sándor Demján, a anunţat că îşi revizuieşte proiectele de dezvoltare imobiliară din România şi că va curăţa portofoliul de activele din zonele non-strategice, transmite Capital.
„Principala noastră ţintă va rămâne Polonia unde avem planificate diferite clădiri de birouri şi centre comerciale în patru oraşe. În următorii 2-3 ani vom dezvolta circa 100.000 mp de spaţii de birouri şi 30.000 mp de spaţii de retail în regiune. Continuăm să ne revizuim opţiunile de predezvoltare din Croaţia, Slovacia, Serbia, România şi, bineînţeles, din Ungaria. Avem terenuri de construcţii foarte bune în Ungaria şi, dacă mediul economic ne va fi favorabil, ne propunem să lansăm proiecte de dezvoltare şi aici. Avem, de asemenea, proiecte de clădiri de birouri în pregătire în Polonia şi Slovacia. În plus, ne aşteptăm să ne curăţim portofoliul din zonele non-strategice. După stagnarea din ultimii ani, vedem o revenire graduală a pieţei, cu activităţi mai efervescente atât pentru proprietari, cât şi pentru investitori“, a declarat Árpád Török, CEO-ul TriGranit Development Corporation.
La sfârşitul anului trecut, directorul de dezvoltare al companiei, Tomasz Lisiecki anunţa că TriGranit caută „dezvoltări de nişă“ în Bucureşti în vederea reîntoarcerii pe această piaţă, după o pauză de câţiva ani în care şi-a blocat proiectele locale. Ungurii au investit până acum în România peste 250 mil. euro.
Pentru următorii ani, TriGranit şi-a propus să realizeze, în regiune, dezvoltări imobiliare, în principal proiecte mixte, în valoare de peste 4 mld. euro.
Ce mai are TriGranit în România
Grupul Demján, controlat tot de cei doi milionari, a preluat în 2013 controlul centrului comercial Atrium Center din Arad şi a încheiat un acord cu TriGranit pentru asigurarea administrării mallului.
Centrul comercial Atrium Center a fost dezvoltat de fondul de investiţii Carpathian, entitate apărută după falimentarea companiei-mamă Dawnay, Day Carpathian, în parteneriat cu un grup de investitori israelieni reprezentanţi de Michael Israeli şi a fost inaugurat în martie 2010. Carpathian, care deţinea 75% din centrul comercial, a decis retragerea din proiect imediat după finalizarea lucrărilor. În urma acestei mişcări, jumătate din compania prin intermediul căreia a fost dezvoltat Atrium Center Arad a fost cumpărată de firma de construcţii Aracdom, parte a grupului TriGranit, pentru 6 mil. euro, iar cealaltă jumătate de Michael Israelii şi partenerii săi. Pe lângă preţul de achiziţie, cei doi parteneri s-au angajat să susţină şi rambursarea unui credit în valoare de 59 mil. euro obţinut de la MKB Bank, utilizat pentru construcţia centrului comercial. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la peste 70 mil. euro.
Practic, trecerea Atrium Center Arad în portofoliul lui Demján a însemnat achiziţia participaţiei deţinute de grupul coordonat de Michael Israeli. În urma preluării mallului, contractul de administrare a proprietăţii a fost încrediţat firmei TriGranit Management Corporation (TGM).
Atrium Center are o suprafaţă de 29.500 mp închiriabili împărţiţi pe trei nivele. Chiriaşii mallului sunt structuraţi în 150 de magazine, plus un cinema cu zece ecrane operat de Cinema City.
TriGranit mai are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov. Compania a intrat pe piaţa românească prin intermediul lui Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, care le-a pus la dispoziţie o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mallurile Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, şi ei acţionari în TriGranit.
Planurile de expansiune ale dezvoltatorului, care avea programată construcţia unui nou mall în Braşov, au fost oprite odată cu izbucnirea crizei financiare. Compania a mai fost implicată şi în celebrul proiect Esplanada, ce trebuia dezvoltat lângă Biblioteca Naţională într-un Parteneriat Public-Privat. Din cauza problemelor juridice cu terenul, proiectul ce trebuia să înghită un miliard de euro a fost suspendat. Sándor Csányi este cel mai bogat ungur, cu o avere de 500 mil. dolari în 2014, şi mai deţine participaţii la OTP Bank şi compania petrolieră MOL. Sándor Demján a ocupat în 2012 locul patru în topul celor mai bogaţi maghiari, cu o avere estimată la 332 mil. euro. El este fondatorul grupului Demján din care fac parte printre altele companiile TriGranit, Gránit Bank şi Arcadom, mai spune sursa citată.
(Sursa: capital.ro)