Cele mai vechi oraşe din Europa: primele semne ale aşezărilor urbane din Europa au o vechime considerabilă, o parte din aceste oraşe fiind şi în zilele noastre locuri foarte vizitate de turiştii pasionaţi de istorie şi de călătorii.
Atena, Grecia
Istoria oraşului, potrivit documentelor, are aproape 3400 de ani. E o aşezare urbană încărcată de istorie, cultură şi rămâne simbolul începuturilor democraţiei. Multitudinea de situri arheologice fac acest oraş perfect pentru vizitatorii pasionaţi de istoria şi cultura europeană. Din jurul anului 1400 î.Hr. aşezarea a devenit un important centru al civilizaţiei miceniene şi joacă un rol important în regiunea Mării Mediterane.
Larnaca, Cipru
Fondatorii oraşului, fenicienii, l-au numit „Citium”, iar romanii Kiton, dar mai târziu a primit un alt nume din partea localnicilor: Larnca. Siturile sale arheologice şi numărul mare de plaje atrag o mulţime de turişti. Doveziile arheologice susţin că oraşul cipriot a fost fondat în secolul al-13 î.Hr.
Lisabona, Portugalia
Oraşul portughez e unul dintre marile centre culturale europene, dar şi unul din cele mai vechi oraşe din Europa, fiind construit în anul 1.200 î.Hr. Dovezile arheologice susţin că fenicienii au pus bazele aşezării pe care au numit-o Allis Ubo. Istoria orală, plină de mituro, susţine că întemeietorul cetăţii Lisabonei ar fi fost însusi Ulise, unul din eroii greci din Iliada, şi principalul personaj al Odiseei lui Homer.
Cadiz, Spania
Cadiz e considerat de unii că ar fi cel mai vechi oraş din Europa, chiar dacă documentele privind fondarea acestei aşezări urbane avansează perioada 1150-1100 î.Hr. Fenicienii sunt cei care l-au fondat şi l-au numit Gadir. Cadizul a fost cucerit de cartaginezi în jurul anului 500 î.Hr., iar ulterior a intrat sub stăpânirea romană şi a maurilor.
Roma, Italia
În ceea ce priveşte fondarea Romei există o serie de legende şi mituri, cea mai populară este cea a lui Romulus şi Remus, gemenii care au fost alăptaţi de o lupoaică. Cei doi au decis să construiască un oraş, iar după o neînţelegere între ei, Romulus şi-a ucis fratele. Potrivit istoricilor şi arheologiclor, acest lucru sa întâmplat la 21 aprilie 753 î.Hr., care e socotit anul fondării oraşului.
Sursa: adevarul