Consumul zilnic de coacăze ar putea ajuta la îmbunătăţirea valorilor tensiunii arteriale în cazul femeilor de vârstă mijlocie, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează Reuters.
Femeile care au mâncat coacăze congelate timp de două luni au prezenat un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale şi niveluri mai ridicate în ceea ce priveşte o substanţă care relaxează vasele de sânge.
„Acest lucru ne arată că aceste fructe pot îmbunătăţi starea de sănătate a vaselor sangvine, pe lângă reducerea tensiunii arteriale”, a declarat Sarah Johnson, cercetătoare în domeniul nutriţiei şi al exerciţiilor fizice la Florida State University, care a condus studiul.
Johnson şi colegii nu sugerează înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacăze, dar spun că aceste fructe de pădure ar putea regla o tendinţă de creştere a tensiunii şi a de rigidizare a vaselor de sânge după menopauză, care creşte riscul de boli cardiace la femei.
Cercetări anterioare au sugerat că aceste fructe de pădure ar putea scădea tensiunea arterială, au scris autorii studiului în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Unele cercetări au indicat, de asemenea, că flavonoidele şi alţi compuşi din coacăze ar putea ajuta la creşterea nivelului de oxid nitric, o substanţă chimică ce influenţează celulele care căptuşesc pereţii vaselor de sânge.
Studiul recent a fost efectuat pe 48 de femei, toate aflate la menopauză, cu vârsta medie de 55 de ani şi un nivel al tensiunii arteriale la limită, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune.
Timp de opt săptămâni, jumătate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingură şi jumătate) de pudră de coacăze în fiecare zi (echivalentul unei căni cu coacăze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeaşi cantitate dintr-o pudră care arăta asemănător, dar nu conţinea deloc coacăze.
La începutul studiului, după patru săptămâni şi apoi după opt săptămâni, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială şi rigiditatea arterelor femeilor.
Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja „pre-hipertensive” sau suferind deja de hipertensiune.
La debutul studiului, tensiunea arterială medie în cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mm Hg, în condiţiile în care valorile considerate normale sunt de sub 120 pe mai puţin 80 mm Hg. După patru săptămâni, valorile medii nu s-au schimbat în cadrul niciunuia dintre cele două grupuri.
Totuşi, după opt săptămâni de la startul studiului, femeile care consumau pudră de coacaze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentând o scădere de circa 6%. În cazul femeilor care consumau pudra fără coacăze, valorile tensiunii nu s-au modificat.
Cercetătorii au descoperit că nivelul de oxid nitric din sânge a crescut cu 68% în cazul femeilor care mâncau coacăze. Potrivit lui Johnson, această creştere a nivelului de oxid nitric ar fi relaxat şi lărgit vasele de sânge, ajutând la scăderea tensiunii.
Cercetătoarea a declarat că scăderea tensiunii în cazul grupului care a consumat coacăze este semnficativă atunci când este comparată cu efectele medicamentelor pentru hipertensiune şi ale altor intervenţii medicale, dar depinde şi de fiecare individ în parte.
„Oamenii răspund diferit la tratamentele cu medicamente, iar în cazul unor persoane medicamentele sunt chiar mai puţin eficiente de-atât. Unele medicamente pot fi mai eficiente, dar pot avea, de asemenea, efecte secundare grave”, a spus cercetătoarea americană.
Sursa: descopera