Comandantul trupelor SUA în Europa: „Ruşii se mobilizează pentru un război care ar putea avea loc în 5-6 ani”

0
84

General-locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor Statelor Unite în Europa, susţine în publicaţia Wall Street Journal că ruşii se mobilizează pentru un război despre care cred că va izbucni în 5-6 ani.

„Cred că ruşii se mobilizează acum pentru un război despre care ei cred că va avea loc în 5 sau 6 ani. Nu se pregătesc ei să-l declanşeze, însă cred anticipează faptul că lucrurile se schimbă şi că se vor afla într-un fel de război cu cineva în următorii ani”, a declarat Ben Hodges pentru publicaţia Wall Street Journal, unde a oferit un punct de vedere al NATO despre „frontul rusesc”. Hodges susţine că Europa subevaluează ceea ce din punctul său de vedere este „manifestarea unei viziuni strategice asupra lumii”, pe care preşedintele Vladimir Putin o traduce în realitate.

Comandantul trupelor Statelor Unite în Europa a mai spus pentru Wall Street Journal că ruşii au desfăşurat în teren sistemele lor de război electronic şi de apărare anti-aeriana cele mai moderne, armamente „mult peste posibilităţile” oricărei armate de rebeli. În faţa acestor „demonstraţii” generalul susţine că Europa este divizată şi că acesta reprezintă succesul strategiei Kremlinului: aceea de a face război fără să o admită.

Interviul a fost publicat de Wall Street Journal cu o zi înainte că Angela Merkel să se întâlnească cu Barak Obama. Rusia nu poate să redeseneze frontierele Europei cu forţa armelor, este avertismentul pe care l-a adresat Barack Obama, Moscovei, după întâlnirea în care cancelarul Angela Merkel i-a prezentat şefului de la Casa Albă rezultatul baletului diplomatic franco-german din ultimele zile. De altfel, Merkel pare să-l fi convins pe Obama să mai dea o şansă diplomaţiei, înainte de a începe să furnizeze arme Ucrainei.

 

Ben Hodges

 

Ideea înarmării Ucrainei părea să se impună tot mai mult la Washington. Germania s-a opus însă categoric, considerând că acest lucru nu ar face decât să sporească riscul unui război în toată regula. Angela Merkel şi Francois Hollande au stat de vorbă cu ambele părţi, deşi cancelarul însuşi nu pare deloc convins de succesul demersului lor. De altfel, iniţiativa franco-germana pare să fi venit după discuţiile insistenţe de la Washington despre Ucraina. În discuţiile cu Obama, Merkel pare să fi obţinut o amânare.

„Dacă eforturile diplomatice eşuează, am cerut echipei mele să analizeze toate opţiunile. Ideea armelor letale defensive este una dintre opţiunile examinate, dar nu am luat încă o decizie”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Între timp, Vladimir Putin pare să joace la derută, alternând declaraţiile pacifiste cu acuzele la adresa Occidentului, despre care spune că a încurajat o lovitură de stat la Kiev. Occidentalii sunt cu toţii de acord că Moscova a iniţiat şi sprijinit mişcarea separatistă din estul Ucrainei.

„Cancelarul Merkel şi cu mine considerăm că există riscul unui război la porţile Europei. Dacă nu suntem capabili să ajungem la un acord durabil de pace, ştim foarte bine ce va urmă: război”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Între timp, miniştrii de externe UE au decis luni să amâne intrarea în vigoare a noilor sancţiuni împotriva Rusiei, până după discuţiile de pace de miercuri de la Minsk dintre Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania.

 

vladimir putin

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments