Deși moldovenii au ales democrația, comuniștii au ajuns iar la putere

0
90

Republica Moldova are un nou guvern. Odată cu acesta, comuniștii revin în prim-planul politicii de la Chișinău, la aproape șase ani după ce o revoltă a tinerilor le-a permis partidelor pro-europene să preia puterea. Republica Moldova este condusă, acum, de un triumvirat care, chiar dacă s-a ferit de funcții publice, nu face niciun efort să-și ascundă puterea.

 

Cei trei jupâni de la Chișinău sunt Vlad(imir) Filat, premier demis de Parlament pe fondul unor acuzații de corupție, Vlad(imir) Plahotniuc, poreclit pe vremuri chiar de către aliatul său de astăzi „Păpușarul”, pentru că ar avea în soldă o armată întreagă de angajați corupți ai diferitelor instituții, și Vladimir Voronin, fost general de miliție și lider maximo al Partidului Comuniștilor încă de la înființarea acestuia. Toți trei sunt născuți în URSS, când numele lui Lenin era, bineînțeles, cel mai frumos dintre toate numele inventate de om, de aceea s-ar putea să nu fie chiar o coincidență faptul că sunt tizi.

 

Pe cei trei îi leagă, însă, mult mai mult decât un nume: este o poveste complicată cu despărțiri, împăcări, trădări, zâmbete, încruntări, prieteni comuni, prieteni pe care i-au împărțit, care au trecut de la unul la altul, prieteni care au devenit dușmani, dușmani care au devenit prieteni, etc., etc., etc.; îți spun sincer că ăsta e unul din momentele alea în care îmi pare rău că româna nu este turcă sau spaniolă pentru că, merhaba canim Sulayman, ay Dios mio mi amor , avem tot materialul care ne trebuie pentru o telenovelă.

 

 

Alegerile din 30 noiembrie 2014 au fost câștigate de partidele pro-europene, Liberal Democrat (al lui Filat), Democrat ( cumpărat finanțat de Plahotniuc) și Liberal, al lui Mihai Ghimpu. Împreună, cele trei partide au obținut 55 dintre cele 101 mandate de deputat din Parlament; comuniștii, obișnuiți să domine stânga de aproape 20 de ani, s-au trezit devansați de Partidul Socialiștilor, fondat de foști membri ai PCRM (trădători, cum îi place lui Voronin să îi numească). PLDM, PD și PL guvernaseră împreună din 2009 până în 2013, când au rămas la putere doar primele două, cu ajutorul câtorva transfugi din PL (trădători, cum îi place lui Ghimpu să-i numească).

 

Acum să nu-ți imaginezi că între Filat și Plahotniuc este o mare prietenie: Moldova post-comunistă a fost marcată de conflictul dintre cei doi, de multe ori public (sunt cunoscute poreclele cu care s-au alintat unul pe celălalt – Păpușarul și Contrabandistul, o trimitere la acuzații că Filat ar fi făcut contrabandă cu țigări), conflict care l-a costat pe primul, funcția de premier, iar pe cel de-al doilea, cea de prim-vicepreședinte al Parlamentului.

 

 

 

(Sursa: vice.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments