Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz în serviciu. Dan Tache, acuzat că a încheiat mai multe contracte ilegale

0
89

Directorul Romarm, Dan Tache, şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Veltan, au fost arestaţi pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL.

Tribunalul Braşov a decis, miercuri seara, după aproximativ şapte ore de audieri, la propunerea procurorilor anticorupţie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Dan Tache, şi a şefului sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Veltan, acuzaţi de abuz în serviciu după ce ar fi încheiat în mod ilegal contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi dosar, Tribunalul Braşov a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi complicitate la tentativa la infracţiunea de abuz în serviciu.

Cei trei au fost aduşi încătuşaţi la Tribunalul Braşov, pentru a fi audiaţi, miercuri, la ora 13.00, şi au părăsit sediul instanţei în jurul orei 20.00, după şapte ore de audieri.

La ora transmiterii acestei ştiri, Tache, Veltan şi Liliac vor fi duşi în arestul IPJ Braşov.

Potrivit judecătorului Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov, toţi ce trei arestaţi au contestat deciziile de arestare preventivă în sala de judecată.

Conform unui comunicat de miercuri al DNĂ, directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Dan Tache, a fost reţinut sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă instigării, în timp ce Aurel Veltan, director general al SC Carfil SĂ Braşov, sucursala a Romarm, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu. De asemenea, Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Sacueni, a fost reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi complicitate la tentativa la infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii DNA spun că, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri cu Daniel Liliac, Aurel Veltan, în calitate de director general al SC Carfil SĂ (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsa publicitate, lipsa cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsa proces-verbal al comisiei de selecţie a ofertelor). De asemenea, Veltan ar fi întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese-verbale, referate).

Conform procurorilor anticorupţie, contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, prejudiciind societatea Carfil cu suma totală de 770.857,26 lei, care reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru societatea comercială Gold Trans Tur.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod şi pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general Aurel Veltan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a doua mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru aceasta achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SĂ contractul fiind reziliat.

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments