Efectele dezastruoase pe care băuturile energizante le pot avea asupra organismului. Sfaturile medicilor

0
89

Amplifică acţiunea alcoolului şi sporesc efectele fumului de ţigară. Vorbim despre băuturile energizante, care pot fi consumate ocazional.

Pe termen lung, însă, pot afecta ritmul cardiac. De asemenea, împiedica acţiunea calciului. De aceea nu sunt recomandate în adolescenţă.

Care sunt cele mai populare băuturi la o petrecere? Britanicii au făcut studii şi au tras concluzia: energizantele, alcoolul şi sucurile de fructe – aşa arată cocktail-ul preferat de tineri. Nu avem cercetări similare şi în România, dar rezultatele se pot confirma direct, la centrul de toxicologie de la cel mai mare spital de pediatrie din ţară.

„La adolescenţi a apărut o situaţie nouă. Ei se stimulează să consume cantităţi foarte mari de alcool tare într-un timp foarte scurt”, spune doctorul Coriolan Ulmeanu, şef secţie de toxicologie.

„Ficatul care trebuie să detoxifice nu are timp să intre în acţiune, nu are cantităţile necesare de alcool-dehidragenal care să detoxifice”, mai spune specialistul.

Este vorba de enzimele prezente în mod normal în ficat, care descompun alcoolul. În plus, un mediu cu fum de ţigară înseamnă oxigenerare slabă a creierului, atacat oricum de alcool. Aşadar se dublează riscul toxic.

Atenţie şi la un alt aspect. Amestecul băuturilor energizante cu alcoolul măreşte riscul intoxicaţiei. Cât priveşte efectele băuturilor energizante, acestea sunt mai puternice cu cât vârsta consumatorului este mai mică.

„Băuturile energizante, pe lângă extractul de cofeină, au şi cantităţi importante de plante energizante, cum ar fi extractul de ginseng. Asocierea cofeină cu extract de plante va avea efecte neurologice importante. Atenţionarea e făcută inclusiv pentru adulţi, dacă se consuma mai mult de 2 cutii dintr-o băutură energizantă”, spune Ulmeanu.

Medicii germani au arătat că băuturile energizante acţionează pe ventriculul stâng al inimii, cavitatea ce pompează sânge în corp. O face să se se contracte mai puternic. Un adult poate să consume până la două doze într-o zi, dar în adolescenţă aceasta cantitatea este prea mare. La extrem, dacă băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeţi de urgenţă la spital.

„La copilul respectiv trebuie intervenit cu o perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitica şi monitorizat cardiac de data asta 8-12 ore. Cu cât e mai mic, efectele asupra activităţii cerebrale şi cardiacă sunt dezastruoase, interferenta în metabolismul muşchiului cardiac este dezastruoasă”, explica medicul.

Dacă aveţi o perioadă încărcată sau vreţi să petreceţi o noapte albă, orice medic vă recomanda să vă energizati cu vitamine din grupul B. Le găsiţi pe toate în fructele de culoare verde.

„Hrănesc foarte bine creierul, conferindu-i capacitatea de a fi vigilent în perioada critice. Celula nervosa e cea mai fericită când i se dau astel de vitamine”, spune nutriţionistul Cristina Bălănescu.

Mixul din diverse fructe verzi reduce şi acţiunea alcoolului.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments