Evazionistul Coman Manole, noul „tătic” al cateringului din spitalele Iașului

0
1796

Om de afaceri cu istoric de țepar, a umflat 4 milioane de lei pe contracte fără licitație. Schimbare de ştafetă pe piaţa cateringului pentru spitale. Tăvălită într-un şir de scandaluri şi procese din cauza calităţii hranei, Media Class Bârlad a dispărut şi în loc a apărut Euromedical Provider, care a şi semnat contracte de 4 milioane de lei în ultimul an şi jumătate. Noul furnizor are un trecut „urât mirositor”: Iulian Coman Manole este celebru pentru falimente, contracte controversate şi o condamnare penală pentru evaziune fiscală. 

 

Scandalurile iscate în ultimii ani în legătură cu firma Media Class SRL Bârlad, care asigura serviciul de catering pentru mai multe spitale din Iaşi au dus la ieşirea încet-încet a acestei firme de pe piaţa cateringului din spitale. Locul firmei conduse de Dan Dobrovolschi a fost luat de Euromedical Provider SRL Iaşi, înfiinţată în 2012 de soţii Ioana şi Manole-Iulian Coman.

După ce au băgat în faliment mai multe firme şi au fost acuzaţi că au tras ţepe de milioane de lei Finanţelor, Primăriei, unor bănci, dar şi mai multor firme, soţii Manole au ajuns acum să furnizeze mâncare pentru pacienţii din două mari spitale ieşene.

 

La IRO din 2013, prin Internet

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a publicat intenţia a încheia un acord cadru pe doi ani, pentru catering, în noiembrie 2011. Pe data de 1 martie 2012, instituţia spitalicească a încheiat un acord-cadru, pe o perioadă de 24 luni, cu Media Class SRL Bârlad, în valoare de 2,5 milioane lei.

Nemulţumită de serviciile prestate de societatea bârlădeană, alimentele pe care le primeau pacienţii fiind depozitate în locuri necorespunzătoare, dar şi din cauza faptului că firma a cerut modificarea preţului pentru manoperă şi caserole de la 2,5 lei la peste 3 lei, conducerea spitalului a decis renunţarea la contract. În acest moment şi-a făcut intrarea misterioasă pe piaţă Euromedical Provider. În octombrie 2013, IRO a semnat un alt acord-cadru de catering, pentru o perioadă de un an, cu această firmă, valoarea fiind de aproximativ 1,6 milioane de lei.

În octombrie 2014, contractul a fost prelungit pentru încă un an – tot 1,6 milioane lei.

 

 Iulian Manole şi Ioana Coman au motive de a fi fericiţi, după ani şi ani de căderi spectaculoase în afaceri

De anul trecut şi la „C. I. Parhon“

Intrată pe piaţa cateringului, firma soţilor Coman s-a orientat din 2014 spre un alt spital mare din Iaşi. Asta după ce şi conducerea Spitalul Clinic „C.I. Parhon“ a renunţat la firma de catering din Bârlad. Problemele avute de firma bârlădeană au deschis drumul soţilor Coman spre un nou contract, semnat în data de 29 decembrie 2014, pentru un an, în valoare de circa 750.000 de lei.

 

„Sunt zile când nu suntem mulţumiţi“

Managerul IRO, Mirela Grosu, a declarat că este foarte greu de găsit o firmă de catering care să corespundă cerinţelor. „Am căutat şi în «Pagini Aurii», când am vrut în 2013 să găsim firme de catering. Noi avem nevoie de aproximativ 300 de porţii pe zi şi nouă regimuri de hrană. În plus, trebuie asigurată şi gustarea de la ora 10.00. Mai sunt zile când nu suntem mulţumiţi de mâncarea primită de la Euromedical Provider. Avem cu ei o corespondenţă aproape zilnică şi le comunicăm atunci când sunt probleme. Nu au fost, totuşi, până acum, probleme atât de mari încât să fim obligaţi să renunţăm la serviciul acestei firme“, a precizat Mirela Grosu.

Şefa IRO recunoaşte că nu ştie trecutul în afaceri a celor care deţin firma Euromedical Provider SRL Iaşi: „Nu ştiam că patronii firmei care ne asigură cateringul au falimentat mai multe firme până acum. Noi, după cum am spus, nu am avut probleme foarte mari cu ei.“

 

Fortus Construct, băgată în faliment

Trecutul celor doi soţi este plin de firme băgate în faliment şi de ţepe trase atât Statului, cât şi unor bănci sau firme.

În 2005, soţii Ioana şi Manole-Iulian Coman au înfiinţat firma Fortus Construct SRL Tomeşti, care a fost radiată în urma falimentului, la 1 aprilie 2013. Datoriile înscrise la masa credală au fost de 2,5 milioanei lei. Principalul creditor a fost Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi (1,5 milioane lei).

Ulterior, cei doi soţi au obţinut din fonduri europene, prin intermediul Programului SAPARD, banii necesari pentru construirea pensiunii Cardinale. După ce firma a intrat în faliment, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a înscris la masa credală, dar a pierdut până la urmă suma de 317.800 lei. Deşi banii puteau fi recuperaţi în urma valorificării la licitaţie a pensiunii, Ioana şi Manole-Iulian Coman au transferat pensiunea, cu tot cu maşini şi bunuri, pe altă firmă, Empire Cardinale SRL, fără ca cineva să se sesizeze.

Singurii bani obţinuţi în urma valorificării bunurilor firmei au fost 3.445 lei, sumă ce nu a ajuns nici pentru cheltuielile procedurale.

 

Citește și EXCLUSIV. Omul lui Ponta la Iași, prietenul interlopilor. Tunul de la Arsura: Herțanu a luat banii și n-a terminat lucrarea

 

Empire Cardinale, altă firmă bagată în faliment

Înfiinţată în 2008, firma „Empire Cardinale“ SRL Iaşi a fost băgată şi ea în faliment în anul 2013, după ce la sfârşitul anului 2012 activele imobilizate aveau valoarea 0 lei. Şi pe această firmă, soţii Coman au adunat creanţe totale de 8 milioane lei. Un alt mod de operare a celor doi soţi Coman a fost utilizarea ca instrument de plată a biletelor la ordin fără acoperire.

În urma unui dosar de evaziune fiscală, Manole Coman a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei. Cum nu a achitat-o, Biroul Executări Penale de la Judecătorie a cerut judecătorilor transformarea sumei în zile-închisoare, moment în care inculpatul a plătit şi a scăpat. 

 

 

 Spitalul Parhon, pe urmele IRO în afacerile cu firma lui Coman Manole

Profit net de 869 lei în 2013

Soţii Ioana şi Manole-Iulian Coman au înfiinţat firma Euromedical Provider SRL Iaşi în martie 2012, având ca obiect principal de activitate comercializarea de produse farmaceutice. Pentru primul an de activitate, firma a raportat 0 angajaţi, un profit de 107 lei şi o cifră de afaceri de 197.046 lei. Pentru anul 2013, firma a raportat o cifră de afaceri de 1.164.728 lei, un profit net de 869 lei şi datorii totale de 935.644 lei, având emis şi un bilet la ordin fără acoperire, de 29.787,60 lei.

Cei doi soţi deţin spaţiul Beer Garden la CUB şi restaurantul Bolţile Domneşti de la Palas, participând la mai multe licitaţii organizate de Primărie pentru închirierea de spaţii la ştrand sau Pasajul Sf. Vineri.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments