Reținut de DNA, Cristian Herțanu a cedat, în 2014, 60% din Grossman Engineering, după ce și-a făcut plinul în zona Iași-Vaslui. Schema folosită: bani veniți direct de la Guvern și oferiți în avans pe lucrări neterminate. Cel care a preluat firma cumnatului lui Ponta, este Liviu Munteanu, prietenul tuturor interlopilor din Iași. Liviu Munteanu, sfătuitorul Cordunenilor, a răscumpărat acțiunile de la cumnatul premierului Victor Ponta, fiind menționat în infomarea DNA că a aderat la grupul infracțional care a fraudat fonduri europene.
Cumnatul lui Ponta şi Liviu Munteanu se cunosc din Iaşi, locul unde s-au născut amândoi. Deşi premierul a declarat că nu cunoaşte nimic din afacerile lui Herţanu, legăturile sale cu una dintre firmele anchetate de procurori nu pot fi date la o parte: a fost înfiinţată de mama sa şi are un sediu într-un imobil cumpărat de o firmă administrată de Ponta până în 2002.
Prietenul tuturor
Actualul administrator al Grossmann Engineering Group este nimeni altul decât Liviu Munteanu, prietenul tuturor interlopilor din Iaşi. Apropiat de vestitul Vasile Rodideal, căutat şi acum de Poliţia Română după ce a fost condamnat la puşcărie, dar şi de Corduneni, Liviu Munteanu este fost ofiţer de armată. Recunoscut printre interlopi ca un negociator al conflictelor, Munteanu a ajuns să fie prieten cu toţi capii reţelelor din Iaşi. A deţinut magazine de bijuterii, restaurante şi firme de construcţii.
Numele său apare în interceptări telefonice de acum câţiva ani, dintr-un dosar penal, într-o discuţie legată de procuroarea Iulia Diaconu, la acea vreme şefa DIICOT Iaşi. Era vorba de o discuţie între Tiberiu Cristodorescu, alt interlop ieşean, şi Sorin Crivăţ, personaj controversat care a murit în puşcărie acum câţiva ani.
“Cristodorescu: Aici e un joc. Ieri îmi strecura mie Liviu Munteanu când s-a întâlnit seara cu mine ca fără să-mi dau seama. Auzi ce-mi băga el mie, parcă eu sunt născut ieri, că Iulia Diaconu mi-a arătat mie stenogramele de la SRI şi mi-a influențat declarațiile.
Crivăţ: Da.
Cristodorescu: Fii atent ce încearcă el să-mi sugereze mie, că declarațiile mele au plecat la București, și l-am întrebat: «Da’ de unde ştii tu astea, Liviu?». I-am spus că Iulia Diaconu nu mi-a arătat nicio stenogramă.”
Liviu Munteanu senior și fiul său la vânătoare. Juniorul a mai tras cu pistolul și pe străzi, în Botoșani, într-un scandal public
Fiul, de toată spaima
Este neclar, deocamdată, cum de a ajuns Munteanu să preia de la cumnatul premierului 60% din firma Grossman Engineering Group.
Liviu Munteanu a fost căsătorit cu Culiţa de care s-a separat de comun acord, în 2010. Cei doi au un băiat şi o fată, cea din urmă angajată la un call center.
În ceea ce priveşte fiul, pe care îl cheamă tot Liviu (33 de ani), acesta a fost implicat în numeroase scandaluri, încă de la fragedă vârstă. Unul dintre ele s-a petrecut în Botoşani, în 2006, când Liviu Munteanu Jr. a scos pe stradă un pistol cu bile de cauciuc şi a început să tragă într-un grup de tineri care i-ar fi jignit prietena. Anterior, ar fi fost prins de poliţişti cu cannabis asupra sa, fiindu-i întocmit dosar penal. Pe pagina de Facebook este prieten cu mulţi interlopi din trecutul şi prezentul Iaşului, cum ar fi Nelu Şuiu sau Cătălin Dracea.
Bucuros că Ponta a pierdut
Între timp, juniorul pare că s-a mai potolit. S-a căsătorit, are un copil, şi acum afişează pe Facebook faptul că învârte bani serioşi. În cele mai recente postări i-a fotografiat maşina soţiei, un Mercedes ML, pe care i l-a făcut cadou în noiembrie 2014 şi, chiar cu o zi înainte de scandal, a cerut ajutor de la amici pentru a închiria o casă cu 5 camere. Inedit este că anul trecut s-a bucurat foarte tare când Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale.
În iunie 2014, Munteanu Jr. şi soţia au înfiinţat firma L4L SRL cu obiect de activitate realizarea de softuri. Fieful familiei Munteanu se află într-o luxoasă vilă din Bucium.
Dezastru la Vaslui, loc unde deputat este Tudor Ciuhodaru, aici alături de Liviu Munteanu Jr.
Șmecheria lui Herțanu: primea toți banii, dar nu termina lucrările
La Arsura, în Vaslui, banii pentru o aducțiune de apă au fost alocați încă din 2007 n La licitație a venit o singură firmă, a cumnatului lui Ponta n Grossman Engineering a încasat tot, a umflat și nota de plată, dar, după 8 ani, în sat tot nu este apă. Aceeași schemă, folosită și la Deleni: banii luați pe o școală, s-a construit doar fundația.
Implicarea familiei premierului Victor Ponta în afaceri dubioase a avut legături strânse şi cu Iaşul, dar şi cu un judeţ extrem de sărac: Vaslui. Grossmann Engineering Group, firma lui Iulian Cristian Herţanu, a avut un contract de 4 milioane de lei cu TVA pentru realizarea unei aducţiuni de apă în comuna Arsura, judeţul Vaslui. Banii au fost daţi încă din 2008, prin Ordonanţă de Guvern, de către cabinetul Tăriceanu, au fost plătiţi pentru construcţia aducţiunii de apă, dar aceasta nu a funcţionat nicio zi.
La Arsura, Vaslui, singurul eveniment notabil este bâlciul ținut vara
Mai trebuie bani
Aducţiunea de apă din comuna Arsura, pentru satele Arsura şi Pâhneşti, a fost scoasă la licitaţie în anul 2007, după ce au fost alocaţi banii, prin ordonanţă de Guvern. La anunţarea licitaţiei primarul comunei, Mihai Mitrofan, avea deja banii pentru toată lucrarea. La licitaţia desfăşurată pe 27 august 2007, s-a prezentat doar Grossmann Engineering Group. După începerea lucrărilor, timp de doi ani firma s-a făcut că lucrează, dar de primit a primit 4 milioane de lei, suma cu tot cu TVA.
Primarul Mihai Mitrofan recunoaşte că a achitat integral, dar se apără spunând că au apărut acte adiţionale. “Păi a venit creşterea de TVA din 2010 şi atunci a apărut un act adiţional pentru recalcularea TVA-ului. Şi a mai apărut un act adiţional prin care era majorată suma necesară proiectării. În total, sunt 600.000 de lei în plus, iar după 2010 noi nu am mai primit nici un ban pentru acest contract”, spune Mitrofan.
Mihai Mitrofan (dreapta) a recunoscut că banii pentru Grossman au venit de la Guvern, iar lucrarea nu e terminată nici acum
Când va fi apă?
Un an mai târziu, în 2011, primarul anunţat că lucrarea este terminată în proporţie de 85% şi, în curând, locuitorii vor avea apă curentă. După 4 ani situaţia este însă la fel. Primarul nu a protestat în niciun fel faţă de aceste nereguli şi îi apără în continuare pe cei de la Grossmann Engineering. “Dacă o să avem dife
renţa de bani vor termina lucrarea. S-au făcut doar câteva probe, dar nu este apă în sat”, mai spune Mihai Mitrofan.
Citește și EXCLUSIV: Fiul lui Jităreanu, PLAGIAT GROSOLAN în teza de doctorat
Şcoală, la Deleni
Aceeaşi situaţie este şi în comuna vasluiană Deleni, unde surse neoficiale au declarat pentru 7EST că un contract câştigat iniţial de Grossmann Engineering Group a fost subcontractat către o firmă din Huşi, Geli SRL.
La Deleni este în construcţie o şcoală din care a fost turnată fundaţia şi scheletul. Valoarea totală a proiectului este de 1,2 milioane de lei, din care Primăria a plătit 870.000 de lei deja. “Nu pot spune exact cât la sută din lucrare este gata. Este un contract din anul 2010”, a spus Vasile Zanfir, primarul din Deleni. Şcoala trebuia să fie finalizată din anul 2012, a fost plătită în proporţie de aproape 75%, dar primarul nu vede nici o problemă în faptul că a dat banii şi unitatea de învăţământ nu are nici măcar acoperiş.
Premierul trece printr-o grea încercare politică din cauza cumnatului
Cine este Iulian Cristian Herţanu
Ieşean la origine, este căsătorit cu Alexandra, sora premierului Victor Ponta. Herţanu a deţinut 60% din firma Grossmann Engineering Group, unde a fost şi administrator. Anul trecut, el era asociat într-o firmă cu mama premierului, iar în Iaşi figura ca acţionar minoritar la societatea Liquid Studios, ceilalţi parteneri fiind Vlad Bobii şi Viorica Momiţă. Firma are ca obiect de activitate serviciile informaţionale.
Herţanu a fost ridicat de procurorii DNA pentru constituirea unui grup infracţional în vederea fraudării unor contracte pe bani europeni. Anchetatorii îi suspectează pe membrii grupului constituit de Herţanu că au comis ilegalităţi grave într-un contract semnat pe 13 ianuarie 2012, între asocierea dintre Grossmann Engineering Group SRL-SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA, pentru o aducţiune de apă la Comarnic. Anchetatorii îi suspectează pe membrii grupului infracţional, între care ar putea fi audiat şi Liviu Munteanu, că au sustras bani din proiect făcând acte false pentru lucrări nerealizate, de fapt.