Finanțele vor discuta cu FMI o soluție surpriză pentru românii cu credite

0
60

Finanţele vor discuta cu FMI posibilitatea introducerii unei scheme de compensare fiscală pentru împrumutaţii în valută aflaţi în dificultate financiară

Cele mai recente amendamente sosite la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor cu privire la modalitatea de sprijin a celor împrumutaţi  în franci elveţieni propun înlocuirea facilitaţilor fiscale cu o compensare fiscală.

„Un decont direct între bugetul de stat şi banca. Altfel spus împrumutatul îşi negociază rescadentarea creditului după care banca face lunar un decont care include toate creditele rescadentate şi solicită în numele împrumutatului compensarea de la bugetul de stat. Mai trebuie să fac precizarea ca toate aceste amendamente nu vizează doar creditele în franci elveţieni, ci toate creditele în valută”, a explicat marţi preşedintele comisiei de buget, Viorel Ştefan.

Potrivit acestuia, se propune înlocuirea acestor facilităţi cu o compensare fiscală. Aceasta ar urma să opereze după modelul sistemului de economisire-creditare, fiind vorba practic de un decont direct între bugetul de stat şi banca.

„Împrumutatul își negociază rescadentarea creditului după care banca face lunar un decont care include toate creditele rescadentate şi solicită în numele împrumutatului compensarea de la bugetul de stat. Toate aceste amendamente nu vizează doar creditele în franci elveţieni, ci toate creditele în valută. E un sistem nediscriminatoriu şi cred că având în vedere evoluţia cotaţiilor valutare să ne trezim cu aceeaşi problemă şi la cei împrumutaţi în dolari sau euro”, a spus Viorel Ştefan.

Reprezentantul Finanţelor, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat marţi că va aborda în cursul acestei săptămâni acest subiect cu oficialii FMI urmând să revină cu un punct de vedere. Mai multe pe Hotnews.ro.

 

 

 

Sursa: realitatea

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments