Generalul Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în Europa şi consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, consideră că Ucraina trebuie înarmată, în conflictul cu rebelii proruși din estul ţării, lansând şi un avertisment: „Amintiţi-vă de Rwanda!”.
„În zilele de după Războiul Rece, SUA au învăţat că atunci când am putea face o diferenţă, ar trebui să o facem. În Rwanda nu am făcut-o şi 800.000 de oameni au murit.
În Bosnia, am întârziat şi mai mult de 100.000 au murit şi 2 milioane şi-au părăsit locuinţele, înainte de a acţiona. Este momentul să învăţăm acele lecţii şi să acţionăm acum în Ucraina”, a scris Wesley Clark, într-un editorial pentru USA Today.
Acesta subliniază că, în prezent, în Ucraina forţele susţinute de Rusia continuă să se întărească şi să atace poziţiile ucrainene.
„Al doilea acord de la Minsk care cere un armistiţiu, o retragere a armelor grele şi o retragere a luptătorilor străini nu a fost implementat. Pierderile de ambele părţi sunt masive, mult mai importante decât se recunoaşte public.
Rusia îşi foloseşte cel mai nou echipament – tancuri, rachete cu rază lungă, drone – pentru a mărunţi forţele ucrainene cărora le lipseşte echipamentul modern. Desigur că Rusia încă neagă prezența trupelor sale”, mai spune generalul american.
„Cancelarul german Angela Merkel insistă că nu există o soluţie militară însă, asemenea Balcanilor, nu există o soluţie diplomatică până când ‘ușa’ intervenţiei militare nu este închisă pentru preşedintele rus Vladimir Puţin. Iar închiderea uşii este de fapt mai simplă decât v-ar face mulţi să credeţi”, adăugă Wesley Clark.
Acesta susţine că forţele ucrainene sunt mult mai slabe decât cele ale separatiştilor, în timp ce Rusia continuă să livreze tancuri şi artilerie.
„Pentru ca diplomaţia să funcţioneze, frontul trebuie stabilizat. Ucraina are nevoie de mijloacele pentru a se apăra – radare, drone, echipamente cu viziune nocturnă şi comunicaţii sigure. Toate acestea sunt deja disponibile în stocurile Statelor Unite, Poloniei şi altor aliaţi. Nu este nevoie de vreun militar american în luptă şi de vreun avion american”, a mai notat generalul american.
Posibilitatea livrării de arme Ucrainei de către România a fost evocată în această lună, însă ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, aflat în vizită în ţara noastră, săptămâna trecută, a explicat că acest lucru este exclus pentru moment.
„Avem contracte cu multe state pentru a achiziţiona armament şi pentru a contracara teroriştii. Dacă până acum un an, forţele armate ucrainene erau ca şi inexistente, acum pot face faţă agresiunii.
În momentul de faţă, nu avem nicio negociere concretă cu România privind cumpărarea sau livrarea de armament. Dar Ucraina are relaţii destul de bune cu state care ne pot ajuta să ne echipăm”, a spus Klimkin.
În schimb, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, afirma, pe 19 februarie, că ţara să îşi doreşte aprovizionarea cu arme: „Având în vedere cu cine luptăm, pe cine avem de partea cealaltă a liniei frontului, bineînţeles că ne-am adresat comunităţii internaţionale, către statele care au posibilităţi, să ne furnizeze armament cu care să putem face faţă. Dacă ne referim la regulile internaţionale, Ucraina are dreptul să se adreseze oricăror state care nu sunt sub embargou de a vinde armament”.
Între timp, Ucraina a anunţat în aceste zile că va achiziţiona arme defensive din Emiratele Arabe Unite. Anunţul vine pe fondul ezitării Occidentului de a-i furniza arme pentru a lupta cu separatiştii din estul ţării, sprijiniţi de Rusia. Kievul cere de luni bune arme letale Occidentului, însă Germania, Franţa şi Marea Britanie se împotrivesc, de teama unei escaladări a conflictului.
Însuşi fostul ministru britanic de Externe William Hague a subliniat că ţara sa nu va furniza arme Ucrainei, precizând că trebuie reflectat „foarte, foarte atent” înainte de a se trimite arme într-o zonă de conflict.
Acesta a fost contrazis însă de succesorul său, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie, Philip Hammond, care a declarat că ţara sa ar putea furniza armament letal guvernului din Ucraina, pentru a lupta împotriva separatiştilor proruși.
De asemenea, un alt fost premier al unei ţări din Uniunea Europeană, suedezul Carl Bildt, susţine că Ucraina are nevoie de arme.
(Sursa: ziare.com)