Cunoscută din antichitate pentru proprietățile afrodisiace, studiile recente o recomandă pentru reducerea stărilor de stres, de oboseală și epuizare.
Brânca ursului este considerată a fi un adevărat „ginseng-românesc” şi, potrivit specialiştilor, poate fi un remediu pentru cele mai grave boli ale secolului. Brânca ursului (Heracleum sphondylium), popular denumită și ”crucea-pământului”, face parte din familia Umbelliferae (Apiaceae). Este răspândită în pădurile din Europa şi crește în pădurile luminoase dar și în zone deluroase și umede.
Toate părţile
Brânca ursului conține: furanocumarine (psoraleni), bergapten, izobergapten, pimpinellin, izopimpinellin, sphondin, carbohidrați etc. De asemenea, are în compoziție heracleină (părțile aeriene), ulei esențial, alcooli și n-octanol (ulei hexilbutirátem, și acizi caprici), potrivit Agerpres. Toate părțile plantei prezintă proprietăți antireumatice, antispasmodice, carminative, febrifuge, odontalgice și stimulente. În scop terapeutic, de la plantă se folosesc rădăcinile, semințele, florile, mugurii și frunzele, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, decoct etc.
Tinctura de Brânca ursului este un adevărat elixir contra sterilității masculine și feminine, contra menopauzei premature și a andropauzei premature, precum și contra frigidității și impotenței, deoarece conține substanțe active care acționează simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos și a aparatului cardiovascular. Brânca ursului este recunoscută drept una dintre cele mai eficiente plante ce tratează infertilitatea, beneficiile sale fiind demonstrate prin studii științifice de amploare. Cercetătorii care au studiat planta susțin că nenumărate femei au reușit să rămână însărcinate după tratamentul cu această plantă și mulți de bărbați și-au rezolvat problemele sexuale!
Uleiuri volatile
Tratamentul cu tinctură preparată din Brânca ursului este recomandat, de asemenea, în stări de oboseală psihică și fizică, dar și în boala Parkinson, în paralizii și pareze, în scleroza multiplă și în balonări, însoțite de colici.
Studii de laborator efectuate în 2006, la mai multe universități din Turcia, au arătat eficiența acestei plante, atât contra bacteriilor grampozitive, cât și asupra celor gramnegative. Frunzele fiind tonice, sunt folosite în tratamentul natural al răcelilor, din acestea putând fi preparată o băutură cu efect liniștitor asupra durerilor de gât. Uleiurile volatile conținute de această plantă au un efect puternic ca stimulent la nivelul sistemului nervos central, inducâd o stare de vioiciune, de tonus, chiar de ușoară euforie.
Rădăcina conține psoralen, substanță care a fost investigată în cadrul unor studii pentru tratamentul psoriazisului, leucemiei sau SIDA. Decoctul din frunze și flori poate ajuta la întreținerea luciului și sănătății părului. Trebuie reținut că Brânca ursului nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecțiuni ale prostatei sau celor cu hipotensiune arterială.
Sursa: evz