I-a pus Dumnezeu mâna în cap! Un milion PROFIT pe an cu ORA DE RELIGIE

0
1068

Doi soți vând 80% din manualele de Religie din România și se bat în profit cu cele mai mari companii din Iași. Camelia Muha scrie manualele, iar soțul, Corneliu Muha, conduce afacerea. Ei scriu, ei editează cărțile, ei le distribuie. Marja de profit net: 30% din cifra de afaceri! Cu așa succes în afaceri, Muha a devenit recent și consilier economic al Mitropoliei.

 

Vânzarea manualelor de Religie şi a caietelor de aplicaţii pentru această materie a fost transformată într-o adevărată „mină de aur“ de Cornel Muha, directorul Editurii „Sfântul Mina“ din Iaşi. Prin intermediul uneia dintre firmele sale, Muha asigură şi distribuirea acestor manuale şi caiete de aplicaţii, acoperind aproximativ 80% din piaţa de astfel de manuale din România.

 

Afacere excelentă

Principala firmă a lui Cornel Muha, care este şi consilier economic la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor, a avut în anul 2013 un profit de 1,1 milioane lei şi o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei. Societatea tipăreşte volumele.

O altă societate a familiei Muha, Editura Sf. Mina Distribution SRL, prin care care prima societate distribuie manualele în ţară, a avut în acelaşi an o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei şi un profit net de aproape 172.000 lei.

De menţionat că manualele de Religie pentru clasele I – XII sunt scrise, în marea lor majoritate, de către Camelia Muha, soţia lui Cornel Muha, împreună cu alţi doi profesori de Religie.

 

Manuale controversate

Toate manualele de la editura lui Muha sunt incluse în Catalogul manualelor, publicat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Deşi manualele sunt aprobate prin ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conţinutul acestora este cât se poate de controversat şi nu de puţine ori a stârnit protestele unor ONG-uri.

Astfel, manualul de Religie pentru clasa I în care li se exemplifică elevilor ce păţesc dacă mint – sunt călcaţi de maşină! – a fost scos de minister din lista manualelor, însă, în şcoli, acesta este în continuare folosit, deoarece ministerul nu are fonduri să cumpere alte manuale.

 

 Cornel Muha nu a dorit să ofere detalii despre afacerea sa bănoasă 

Cei mici, învăţaţi să se teamă de Dumnezeu!

La clasa pregătitoare sunt nişte fişe de lucru care îi învață pe cei mici ce înseamnă teama de preot, de Dumnezeu şi de Iisus Hristos, care, „la sfârşitul lumii, va veni pe pământ să judece viii şi morţii. Atunci, fiecare suflet va fi dus de îngerii buni în Rai sau de îngerii răi în iad“.

În aproape fiecare fişă de lucru, copiii sunt prezentaţi într-o poziţie de supunere faţă de preot. Mai mult, cei din clasa pregătitoare sunt avertizaţi: „Continuarea săvârşirii păcatelor a adus pedeapsa lui Dumnezeu!“

 

Manuale şi caiete de aplicaţii, vândute în toată ţara

Piaţa manualelor de Religie şi a caietelor de aplicaţii este una destul de redusă, astfel că Editura „Sfântul Mina“ aproape că deţine monopolul, marea majoritate a şcolilor din România, unde se predă această disciplină, fiind nevoite să cumpere cărţile soţilor Muha.

Spre exemplu, la Şcoala Gimnazială „Theodor Costescu“, din Drobeta Turnu Severin, singurele manuale de Religie şi caiete pentru elevi, cadre didactice şi părinţi acceptate, pentru clasele II – VIII sunt cele scrise de Camelia Muha şi editate de „Sfântul Mina“, din Iaşi.

 

De la 9 lei la 64,40 lei

Potrivit site-ului editurii, preţurile sunt destul accesibile, un manual, indiferent pentru ce clasă costând 15 lei, un caiet de aplicaţii are preţul de 9 lei, în timp ce planşele cu titlul „Jertfă din iubire“ sunt destul de scumpe, costând 64,40 de lei.

Tot pentru copii, editura oferă şi cartea „Drumul crucii, urcuşul spe Înviere“, scrisă chiar de Cornel Muha, şi a cărei preţ este de 19,90 lei. Despre această ultimă carte, editura spune că are binecuvântarea Înalt Prea-Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

Manualele, comandate de Inspectorat

Selecţia manualelor se face prin licitaţie publică la nivelul Ministerului Educaţiei, iar judeţele aleg din catalogul publicat de Ministerul Educaţiei.

„Achiziţionarea manualelor noi pentru toate disciplinele, pentru învăţământul obligatoriu, se face unitar, la nivel de judeţ, pe bază de comandă, în funcţie de titlurile existente în Catalogul manualelor şcolare aprobate, publicat anual de Ministerul Educaţiei, şi în funcţie de solicitările unităţilor de învăţământ. Caietele de aplicaţii şi auxiliarele de orice tip nu sunt asigurate gratuit de Ministerul Educaţiei şi se achiziţionează la nivelul fiecărei clase, în funcţie de decizia comună a cadrelor didactice şi a părinţilor. ISJ nu centralizează aceste date, pentru că aceste auxiliare sunt repere bibliografice stabilite de profesor în funcţie de nivelul de pregătire al colectivelor de elevi“, a menţionat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Contactat de 7EST, Corneliu Muha nu a dorit să comenteze succesul său cu manualele de Religie.

 

Această ipostază dintr-un manual editat de Muha a făcut valuri în rândul societăţii civile

 

ISJ Iaşi nu a luat manuale de la „Sfântul Mina“

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Iaşi, în acest an, în şcolile din judeţ nu s-a cumpărat nicio carte de la editura lui Corneliu Muha. „Pentru anul şcolar 2014-2015, ISJ a comandat şi a primit un număr de 4 126 de titluri la Religie (cultul ortodox, cultul greco-catolic, cultul creştin după evanghelie, alianţa evanghelică) de la un număr de 6 edituri: CD Press, Corvin, EDP, Corint, Dalia şi Aramis Print“, a menţionat Sabina Manea.

Totuşi, la Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir“, unde profesor de Religie este chiar Camelia Muha, elevii învaţă de pe cărţile editate de firma lui Corneliu Muha.

 

Citește și Revoluția școlii: cum să-i faci pe copii să înțeleagă. Literația, cel mai important proiect de cercetare demarat de UE pe domeniul Educație

 

Religia, opţională din toamnă

Dacă până acum Religia era materie obligatorie pentru clasele I – XII şi toţi elevii trebuie să fie prezenţi la ore, începând cu anul şcolar 2014 – 2015, elevii din învăţământul primar nu vor mai studia obligatoriu disciplina Religie la şcoală, iar profesorii care predau Religie în şcoli sunt aleşi de reprezentanţii Patriarhiei şi vor fi supuşi unui set de reguli aspre. Religia va
fi materie opţională, pe care elevii o pot studia doar la cerere.

Profesorii de Religie vor trebui să predea unui singur cult, să fie acreditaţi şi să îndeplinească exigenţe academice, morale şi spirituale specifice. În urma unui protocol semnat de Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română, profesorii de Religie vor fi angajaţi din acest an şcolar numai după ce primesc avizul reprezentanţilor cultului pe care îl vor preda elevilor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments