În sfârşit, un domeniu la care Iaşul e în creştere: la INFRACȚIUNI. Prevenţia nu are încă efect în statistici

0
201

Raportul Poliţiei Iaşi pe anul 2014 surprinde hachiţele infractorilor locali. Acţionează mai cu spor în prima şi ultima lună a anului, iar hoţii de buzunare se calcă pe picioare, în domeniul lor furturile crescând cu 40%. „Colegii” specializaţi pe auto preferă ultimul trimestru pentru a-şi face de cap, în timp ce cei de la spart locuinţe s-au lăsat pe tânjală, scăzând cu aproape 6%.

 

Anul trecut, la Iaşi, a fost sesizată o infracţiune la fiecare 90 minute. Un raport al Poliţiei scoate la iveală date îngrijorătoare despre fenomenul infracţional la nivelul municipiului şi al judeţului.

Bătăi mai multe

Poliţiştii au înregistrat creşteri la toate genurile de infracţiuni, fie ele de natură economico-financiară, judiciară sau de alte tipuri. Raportul Poliţiei arată că, cel mai frecvent, infractorii acţionează în special la început şi sfârşit de an, un astfel de trend fiind înregistrat şi în anul 2013.

Lunile în care se constatată o creştere a infracţiunilor sunt ianuarie şi decembrie, în restul anului doar vara fenomenul ridicându-se la cote alarmante. Un indicator relevant este faptul că, în 2014, s-au înregistrat cu aproape 1.000 de infracţiuni de loviri sau alte violenţe mai mult faţă de anul precedent. Creşterea este de aproape 60%, potrivit poliţiştilor. „Infracţiunile de loviri sau alte violenţe au crescut cu 811 fapte (creştere de 59,46%) şi ameninţare cu 86 fapte (creştere de 13,98%)”, se arată în raportul de evaluare a activităţii Poliţiei ieşene pe anul trecut.

Cele mai multe fapte de loviri s-au petrecut în lunile ianuarie şi aprilie 2014, când a fost un număr dublu de astfel de infracţiuni faţă de perioada similară din 2013. La polul opus a fost luna decembrie, când au fost constatate cele mai puţine fapte.

 

 Bună ziua, am venit cu colinda. Ne daţi ori nu ne daţi, eu tot iau până la urmă

Hoţi de buzunare mai cu tupeu

O creştere semnificativă a fost constatată şi în cazul furturilor din buzunare, genţi şi poşete, respectiv de aproape 40%. Cele mai frecvente infracţiuni de acest tip se petrec în mijloacele de transport, pe stradă, în staţiile de autobuz/tramvai, în magazine, în cluburi şi restaurante. „Principalele bunuri sustrase în cazul acestor fapte sunt telefoanele mobile şi portofelele. De la începutul anului furturile din buzunare au înregistrat un trend descendent până în trimestrul patru, când au crescut semnificativ”, se precizează în raport. Cel mai frecvent, potrivit poliţiştilor, hoţii de buzunare acţionează în lunile ianuarie, iunie şi decembrie.

 

Creştere de 150% la infracţionalitatea constatată

În raportul citat se arată că infracţionalitatea constatată a înregistrat o creştere de peste 150%, de la 6.203 infracţiuni în 2013 la 15.926 în 2014. „Această creştere a infracţiunilor constatate se datorează modificărilor aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, intrate în vigoare la 1 februarie 2014, care precizează faptul că se începe urmărirea penală cu privire la faptă în toate dosarele penale în care există indicii cu privire la comiterea unei infracţiuni. Astfel, s-a început urmărirea penală în majoritatea dosarelor penale în lucru la data de 1 februarie 2014”, se menţionează în document. Cu toate acestea, în 2014, a fost începută urmărirea penală împotriva a 1.386 de persoane, cu 54% mai puţin decât în 2013. „Menţionăm faptul că din cele 198 persoane reţinute, faţă de 104 s-a luat măsura arestării preventive pe o perioadă de până la 29 de zile”, se precizează în raport.

 

Judeţul Iaşi, 2014: Au fost sesizate 14.587 de infracţiuni, în creştere cu 5,37% faţă de 2013

 

Infracţiunea stradală, mai mare la final de an

Statisticile poliţiştilor arată că şi furturile din autoturisme se petrec în special la sfârşitul anului. „Analizând rezultatele obţinute în 2014 se observă că în trimestrul patru infracţionalitatea stradală sesizată înregistrează o creştere semnificativă, respectiv în octombrie de 8%, în noiembrie de 38% şi în decembrie de 38%. Această creştere se datorează furturilor din autoturisme comise spre finele anului. Trebuie precizat că din cele 908 infracţiuni stradale sesizate la nivelul Poliţiei municipiului Iaşi, un număr de 145 infracţiuni au fost constatate în flagrant”, se arată în raport.

În schimb, poliţiştii au menţionat că în cele 12 luni ale anului 2014, la nivelul municipiului Iaşi au fost înregistrate doar 199 de infracţiuni de tâlhărie, respectiv în scădere cu aproape 9% faţă de 2013. Cel mai frecvent astfel de fapte sunt sesizate pe stradă, în parcuri sau în scări de bloc. Ca mod de operare, tâlharii se folosesc de arme albe sau spray lacrimogen.

 

Citește și Afacerea IRO: UN MILION DE EURO intră în buzunarul consilierului local Cătălin Cristian

 

Scad furturile din locuinţe

Un indicator care a înregistrat o scădere este cel privind furturile din locuinţe. Conform poliţiştilor, în total au fost înregistrate 511 de cazuri, din care 309 în mediul rural, iar 202 în cel urban. „Scăderea este de 5,19%. În mediul urban, majoritatea subunităţilor de poliţie înregistrează scăderi la acest indicator, mai puţin Secţia 1 (zona Alexandru cel Bun – Dacia n.r.), care are o creştere de şapte fapte”, au precizat poliţiştii.

 

 Foarte multe dosare au fapte cu autori încă necunoscuţi

12.000 de anchete clasate

La începutul lui 2014, în evidenţa poliţiştilor se aflau un număr de peste 30.000 de dosare penale, iar în cursul anului au fost înregistrate peste 15.000 de noi cauze. Poliţiştii au soluţionat un număr de 16.000 de anchete, iar 12.000 au fost clasate. Aproape 6.000 din dosarele investigate de poliţişti au autor necunoscut, creşterea faţă de anul precedent fiind de câteva sute, iar cea mai mare parte a acestora a fost rezolvată prin soluţii de clasare. Poliţiştii au reuşit să identifice autorul doar în cazul a aproape 1.500 de dosare anchetate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments