Junker: Grecia să nu se aştepte ca zona euro să se încline în fața premierului Tsipras. Marea Britanie discuta planul pentru posibilă ieşire a Atenei din blocul unic

0
75

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni grecii să nu se aştepte ca zona euro să se încline în fata cererilor premierului Alexis Tsipras, semn al confruntărilor în creştere pe tema datoriilor statului elen, relatează Reuters.

Alexis Tsipras a prezentat duminică în Parlamentul de la Atena planurile sale de renunţarea la programul „crud” de austeritate, a exclus orice prelungire a programului de salvare de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfârşitul acestei luni, şi s-a angajat să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din Al Doilea Război Mondial.

Discursul fără compromisuri al lui Tsipras a agitat pieţele financiare, precum şi oficiali ai unor state din afara zonei euro.

Premierul britanic, David Cameron, a prezidat luni o întâlnire cu oficiali din Ministerul de Finanţe şi Banca Angliei, pentru a discuta un plan pentru o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, a declarat o sursă din cadrul Trezoreriei.

Înainte de o reuniunea a miniştrilor de Finanţe ai statelor din G20 de la Istanbul, reprezentanţi ai Statelor Unite şi Canadei au cerut liderilor UE şi ai Greciei să tempereze tonul retoricii din jurul austerităţii şi să lucreze la un compromis referitor la datoria publică a Greciei, de 315 miliarde de euro, echivalentă cu 175% din PIB-ul ţării.

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis, care nu a reuşit săptămâna trecută să obţină sprijinul capitalelor europene pentru planul său de restructurare a datoriilor Greciei, a nemulţumit duminică pe unii parteneri din zona euro afirmând că uniunea monetară se va prăbuşi dacă ţara să va fi forţată să renunţe la moneda unică.

Grecia canta prohodul zonei euro, dacă Bruxellesul o obligă să iasă din uniunea monetară: “Este ca un castel de cărţi. Cine va urma după noi? Portugalia? Italia?”

„Grecia nu trebuie să presupună că starea generală de spirit s-a schimbat atât de mult în zona euro încât va accepta necondiţionat programul guvernului Tsipras”, a declarat Juncker în Germania.

Şeful CE, care s-a întâlnit cu Tsipras săptămâna trecută, la Bruxelles, a spus că nu se aşteaptă la un acord cu Grecia înainte de summit-ul UE de joi sau reuniunea miniştrilor de Finanţe de miercuri.

„Nu cred că vom ajunge atât de curând la concluziile finale”, a precizat Juncker la o reuniune a Partidului Social Democrat (SPD) german, organizată Nauen, Germania.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al SPD, participant la eveniment, a respins cererea lui Tsipras pentru compensaţii legate de ocupaţia nazistă a Greciei, afirmând că astfel de probleme au fost rezolvate în timpul negocierilor care au condus la unificarea Germaniei în 1990.  Întrebat dacă Germania va plăti compensaţii, Gabriel a spus că probabilitatea este zero.

Escaladarea conflictului dintre Grecia şi celelalte state din zona euro a alarmat partenerii internaţionali.

Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a afirmat la postul de televiziune CNBC că „toată lumea trebuie să coboare puţin tonul retoricii”.

„Este nevoie de o discuţie în care Grecia şi toate celelalte părţi implicate să caute o soluţie practică, pragmatică”, a spus Lew.  Autorităţile de la Washington au cerut deja public zonei euro să ajungă la un compromis cu Grecia, iritând Germania, care vrea ca autorităţile de la Atena să respecte angajamentele de austeritate şi de obţinere a unui excedent bugetar mare, pentru că ţara să îşi poată plăti datoriile.

Ministrul canadian de Finanţe, Joe Oliver, a cerut şi el un acord privind datoriile Greciei. El a declarat că Grecia nu trebuie să intre în default, dar şi că creditorii trebuie să colaboreze cu autorităţile elene pentru a se ajunge la o soluţie de compromis.

Bursa din Atena a scăzut luni cu aproape 10%, influenţând negativ şi bursele europene, după ce agenţia Standard&Poor’s a retrogradat vineri ratingul Greciei, aflat deja în categoria junk, nerecomandata investiţiilor.

 

 

 

 

Sursa: incont

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments