Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Franţa, azi, la invitaţia omologului său de la Paris, Francois Hollande. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii la plecare, pe aeroportul internaţional „Henri Coanda.
La ora 13:35, ora României, Klaus Iohannis este primit oficial la Hotel des Invalides, iar la ora 14:00 are loc sosirea la Palatul Elysee şi întâmpinarea de către preşedintele francez Francois Hollande. Urmează convorbiri cu liderul de la Paris şi apoi dejunul de lucru cu acesta.
La ora 15:30 are loc declaratia de presă comună cu preşedintele Frantei, iar la ora 17:00 convorbiri oficiale cu presedintele Senatului Frantei, Gerard Larcher, la sediul acestei instituţii.
Începând cu ora 18.00 se vor desfăşura convorbiri oficiale cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, iar la ora 20.30 va avea loc o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii românesti din Franţa, la sediul Ambasadei României de la Paris.
Declaraţii ale preşedintelui, pe aeroportul internaţional „Henri Coanda:
- Vreau să subliniez azi importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidarii parteneriatului strategic cu Franţa, un membru important al UE
- Voi avea un dejun de lucru cu preşedintele Hollande, primul ministru, ministrul de externe şi ministrul economiei din Franţa.
- Voi avea întâlniri cu preşedintele Senatului francez cât şi cu preşedintele Adunării Naţionale
- O prioritate a vizitei mele este substanţierea relaţiilor pe care le avem cu statele cu care avem parteneriate strategice încheiate, sau relaţii privilegiate şi consolidate. Acestea trebuie consolidate.
- Trebuie să arătăm ca România ce spune, aia şi face
- Avem relaţii în domeniul culturii, cercetării relaţii foarte bune
- Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de UE şi de actualitate cum ar fi combaterea terorismului şi situaţia din Ucraina.
- Joi, voi lua parte la reuniunea informală a Consiliului european de la Bruxelles. Este prima mea participare la un Consiliu. Se va discuta despre lupta împortiva terorismului şi consolidarea Uniunii economice şi monetare, situaţia din Ucraina şi relaţia UE cu Rusia
- Procesul de consolidare a Uniunii economice şi monetare este un proces important nu numai pentru ţările care aparţin zonei euro, dar oricum România se pregăteşte să devină membră a zonei Euro.
Sursa: tvr