Uniunea Europeană a publicat luni o nouă „listă neagră” de cetăţeni ucraineni şi ruşi sancţionaţi pentru subminarea independenţei Ucrainei, fiind incluşi cântăreţul rus Iosif Kobzon şi doi înalţi demnitari din Ministerul rus al Apărării.
Aceasta listă – ce cuprinde 19 persoane şi 9 organizaţii lovite cu îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie pe teritoriul UE – este dominata de separatişti ucraineni şi câţiva cetăţeni ruşi.
Cel mai sonor nume de pe lista este al lui Kobzon, un cântăreţ deseori numit Frank Sinatra al Rusiei.
Kobzon, în vârstă de 77 de ani şi membru al Dumei de stat (Parlamentul rus), a fost listat pentru că “a vizitat aşa zisa Republica Populară Doneţk şi în timpul vizitei sale a făcut declaraţii de susţinere a separatiştilor”, conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.
Pe noua listă care cuprinde acum în total 151 de nume şi 37 de entităţi, se afla şi prim-viceministrul apărării Arkadi Bahin, viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov şi adjunctul şefului Statului General al forţelor armate ruse Andrei Kartapolov. Aceştia au fost luaţi in vizor pentru că au contribuit la susţinerea desfăşurării de trupe ruse în estul Ucrainei, mai sustine Jurnalul Oficial.
De asemenea, lista include şi mai mulţi înalţi responsabili politici şi militari ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, un procuror sau grupuri ucrainene separatiste precum Garda Nationala a Cazacilor, Batalionul Sparta şi Batalionul Morţii.
Această noua serie de sancţiuni a fost decisă in 29 ianuarie, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor UE de externe, după bombardamentele separatiste asupra oraşului Mariupol care s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi, conform Yahoo News.
Deşi, iniţial, masura ar fi trebuit să intre în vigoare in 9 februarie, blocul european a hotărât să amâne decizia aplicării sale cu o săptămână pentru a nu submina negocierile diplomatice finalizate joi printr-un acord de pace semnat la Minsk.
Totuşi, deşi acordul prevede încetarea focului începând cu 15 februarie pe întregul front de luptă, forţele rebele şi-au intensificat atacurile asupra oraşului Debalţevo, un nod feroviar care leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk şi unde armata ucraineană rezista de câteva săptămâni. Cel puţin 4 soldaţi ucraineni au fost ucişi in acel oraş după intrarea în vigoare a regimului de încetare a focului.
(Sursa: Epoch Times România)