Pe drumurile din mai multe oraşe britanice şi-au făcut apariţia, în premieră, maşini care se conduc singure. Sunt însă abia în faza de testare, iar inginerii le supraveghează cu stricteţe.
Peste câţiva ani, când şi dacă vor începe să fie folosite de oameni, foştii şoferi vor economisi timp preţios lăsând automobilele să ruleze singure. Mai precis, echivalentul a şase săptămâni, pe an!
La Londra, pe câteva străzi închise din jurul arenei O2, şi-a făcut debutul acest vehicul autonom, conceput să străbată autostrăzile transportând navetişti.
„Vehiculul detectează obiectele în mişcare din jur şi, dacă îi apăr în fata pietoni, va încetini. Dacă ei nu se dau din calea lui, vehiculul se opreşte în siguranţă”, explica inginerul Nick Reed.
În alt oraş britanic se lucrează la o maşinuţă capabilă să transporte oameni pe distanţe mici, în zone pietonale. Prototipul este electric, fără emisii de dioxid de carbon şi o viteză maximă de 24 de kilometri pe oră.
”Are toate sistemele unei maşini obişnuite, plus tehnologia necesară pentru a se mişca autonom”, spune inginerul Jez Coates.
În timpul testelor, un şofer se afla în maşină, gata să preia controlul, dacă este nevoie.
Guvernul britanic a investit aproape 20 de milioane de lire sterline în finanţarea acestor proiecte, destinate să-i ajute pe inginerii britanici să recupereze întârzierea în fata concurenţei. În Statele Unite, Google testează deja de câţiva ani o maşină fără şofer şi nu e singura companie care lucrează la aşa ceva. Până în 2025, piaţa maşinilor autonome va atinge 900 de miliarde de lire sterline.
Sursa: stirileprotv