Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România (UNCARSR) a anunțat, joi, într-o conferință de presă, lansarea unui proiect finanțat din fonduri europene care prevede înființarea a nouă Case de Ajutor Reciproc (CAR), potrivit AGERPRES.
Cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 — 2013, proiectul „ICAR incluziune prin microcredit și Ajutor Reciproc — strategie sustenabilă a economiei sociale pentru ocupare și creare de întreprinderi sociale” a început pe 5 ianuarie și se va desfășura pe parcursul acestui an. Proiectul este realizat de UNCARSR, împreună cu 27 de parteneri.
Potrivit oficialilor Uniunii, obiectivul general este promovarea și dezvoltarea structurilor economiei sociale și consolidarea capacităților, competențelor, cunoștințelor, stimei de sine pentru grupurile vulnerabile, prin înființarea unui număr de nouă CAR — Structuri de economie sociala (SES) și dezvoltarea activității a 17 puncte de lucru ale unor CAR partenere, bazate pe modele de succes la nivel European — uniunile de credit și organizațiile de micro-finanțare
Coordonatorul proiectului, Ana Toma, a precizat că prin acest proiect vor fi create 36 de noi locuri de muncă, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile.
„Specialiștii implicați în economia socială vor beneficia de un program de formatori. Vor fi zece din cadrul Caselor de Ajutor Reciproc și zece din cadrul ONG-urilor în cadrul unui curs acreditat de șase zile. Și managerii de întreprinderi sociale vor avea parte de instruire și consultanță de specialitate. În ceea ce privește activitățile principale, ca formare ar fi 120 de persoane vulnerabile în antreprenoriatul de economie socială prin nouă cursuri”, a spus Toma.
Potrivit acesteia, proiectul mai prevede dezvoltarea unei broșuri de educație financiară pentru persoanele din grupurile vulnerabile și un manual de economie socială.
Sursa: realitatea