O biserică veche de 111 ani din Neamţ a ars din temelii. Incendiul a izbucnit la scurt timp după slujbă

0
52

O biserică din Neamţ a ars din temelii chiar după prima slujba facută de la începerea postului. Biserica din Băluşeşti fusese construită în 1904 pe ruinele unui lăcaş de cult vechi din 1830.

Focul a izbucnit luni seară, după slujbă şi în câteva ore flăcările au mistuit totul. Biserica avea 111 ani vechime. Pompierii au stins focul după câteva ore de luptă dificilă cu flăcările, din cauza distanţei mari faţă de sursa de apă şi a materialului puternic inflamabil cu care era învelită biserica. Pompierii au deschis o anchetă şi urmează să stabilească cu exactitate cauza izbucnirii incendiului.

La biserica din Băluşeşti, aflată la câteva zeci de kilometri de Piatra Neamţ, se ajunge greu, mai ales iarna.

Luni seară, oamenii au fost la slujbă şi, la scurt timp după ce au plecat, lăcaşul a luat foc. Pompierii au găsit biserica arzând.

Echipajele iniţiale au fost suplimentate fiindcă forţa focului era mare şi exista riscul ca incendiul să provoace pagube şi în vecini.

După ce a mistuit acoperişul, focul a făcut scrum şi tot ce era în interiorul bisericii. Apa a fost adusă din centrul comunei Dochia, de la 5 km. Localnicii au sărit să-şi salveze biserica.

Biserica din Băluşeşti datează din 1904 şi a fost construită pe ruinele unui lăcaş din 1830. Mărturii ale vechimii bisericii erau o inscripţie pe un clopot şi un pomelnic făcut în 1881. Biserica era construită din bârne cu fundaţie de piatră şi fusese renovată de curând.

 

 

 

 

 

Sursa: tvr

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments